Kinkhoest terug van weggeweest

Array

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze zeer besmettelijke infectie van de bovenste luchtwegen verloopt het meest ernstig bij jonge zuigelingen. Sinds 1953 worden baby’s succesvol tegen kinkhoest gevaccineerd. Onverwacht nam in 1996 het aantal gemelde kinkhoestgevallen in Nederland toe. Op basis van RIVM-onderzoek wordt geschat dat meer dan een miljoen mensen in Nederland ouder dan 9 jaar, jaarlijks een kinkhoestinfectie doormaken. Meestal zijn deze infecties zonder ernstige klachten, maar de hoge circulatie van de kinkhoestbacterie is een gevaar voor zuigelingen.

Een oorzaak van de toename van kinkhoest is dat de bacterie zich heeft aangepast aan de vaccinatie. Onderzoek van Marjolein van Gent geeft meer inzicht in hoe de bacterie dit heeft gedaan. Zo blijkt dat de bacterie meer toxine produceert. Verder zijn er kleine verschillen gevonden tussen de eiwitten in het vaccin en de eiwitten in de circulerende stammen, waardoor het vaccin waarschijnlijk niet optimaal meer werkt. Van Gent doet suggesties om de kinkhoestlast te verminderen.

promotieBiografie
Marjolein van Gent (Tiel, 1980) studeerde Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek in Utrecht. In 2001 begon ze als onderzoeksmedewerker bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). In 2006 startte ze daar bovenstaand promotieonderzoek. Dit onderzoek valt binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i) van het UMC St Radboud.

Kinkhoest terug van weggeweest (Promotie)
Datum: vrijdag 1 maart 2013
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw ing. M. van Gent
Promotors: prof. dr. F.R. Mooi, prof. dr. P.W.M. Hermans
Titel promotie: Molecular studies into the causes of the resurgence of Bordetella pertussis in the face of vaccination

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen