Scan NZa: Apotheek betaalbaar en toegankelijk

Array

NZa onderzoekt invullen zorgplicht verzekeraars
Nederlanders zijn tevreden over de zorg die zij in de apotheek krijgen. Ze hoeven niet ver te reizen om naar de apotheek van hun keuze te gaan en worden snel geholpen. In de afgelopen jaren gingen mensen vaker naar de apotheek, maar dit is niet terug te zien in de kosten van apotheekzorg. Met het preferentiebeleid op geneesmiddelen besparen verzekeraars nu al zeker 750 miljoen. Dat blijkt uit de marktscan Extramurale Farmaceutische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Consumenten geven aan dat zij tevreden zijn over de dienstverlening van hun apotheek. Bijna iedereen heeft binnen 15 minuten een apotheek tot zijn beschikking en kan er snel terecht. Welke verzekeraar je ook kiest, de kans dat je bij een apotheek van je keuze terecht kunt is groot, de contracteergraad is 94%.

NZAHoewel veel apothekers een contract hebben gesloten, ook in 2013, is de beroepsgroep kritisch over het contracteerproces. Zij ervaren, blijkt uit de marktscan, weinig onderhandelingsruimte. Het is in het belang van de consument dat verzekeraars enige inkoopmacht hebben, vindt de NZa.
Verzekeraars kopen namens de consument goede zorg in voor een redelijke prijs. Bij de inkoop zouden verzekeraars wel beter naar kwaliteit kunnen kijken en ervoor moeten zorgen dat alle contracten half november gesloten zijn.

Bij de contractering is opvallend dat verzekeraars nagenoeg alleen de eerste prestatie, de terhandstelling contracteren. De overige vier prestaties uit de basisverzekering contracteren zij nauwelijks apart. Hoewel er op dit moment geen signalen zijn dat mensen de zorg uit de prestaties 2 t/m 5 (bijvoorbeeld farmaceutische begeleiding bij opname en ontslag uit het ziekenhuis) niet krijgen, start de NZa een onderzoek of verzekeraars zich op deze manier wel aan de zorgplicht houden. De prijzen in de farmacie zijn in 2012 vrijgegeven.

De kosten van de extramurale farmaceutische zorg zijn stabiel: jaarlijks geven we 4,8 miljard uit aan apotheekzorg. De kosten voor het uitgeven van geneesmiddelen stijgen, maar de totale kosten blijven stabiel dankzij het preferentiebeleid en geneesmiddelen die uit patent gaan. In de afgelopen vijf jaar hebben verzekeraars met het preferentiebeleid tussen de 0,75 en 0,9 miljard bespaard.

Uit de marktscan blijkt dat het aantal apotheekvestigingen al enkele jaren vrij stabiel is. Over de financiële positie van apothekers kon de NZa voor 2012 geen gegevens krijgen. Ze hoopt in de marktscan van 2013 wel naar rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit te kijken.

De marktscan staat los van het onderzoek van de verkenners die minister Schippers heeft aangesteld. Zij komen later deze week met hun bevindingen.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen