Verhoging leeftijd alcoholverstrekking positief voor gezondheid jongeren

Array

Donderdag 28 februari bespreekt de Tweede Kamer het voorstel om de leeftijdsgrenzen voor het kopen van zwak alcoholhoudende dranken te verhogen van 16 naar 18 jaar. Jellinek is voorstander van deze leeftijdsverhoging. De leeftijdsverhoging zal op den duur leiden tot een verhoging van de leeftijd waarop jongeren met alcoholgebruik beginnen.

Onderzoek toont namelijk aan dat vergroting van de beschikbaarheid van alcohol de consumptie, en daarmee de gezondheidsschade, vergroot. (Babor et al., 2010) Met andere woorden, hoe makkelijker alcohol beschikbaar is, hoe makkelijker en vroeger je kunt beginnen met drinken. Des te groter is de kans op alcoholafhankelijkheid op oudere leeftijd. Jellinek verwacht ook dat de nieuwe wetgeving meer duidelijkheid schept voor ouders, opvoeders, horeca en alcoholverkopers. Doordat er geen onderscheid meer is tussen 16 en 18 jaar ontstaat er een eenduidige norm: tot je 18geen alcohol.

Jellinek vindt wel dat we realistisch moeten zijn in wat we verwachten van het effect van de leeftijdsverhoging. Er is meer nodig om een positief effect te realiseren. De verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar, moet samengaan met duidelijke communicatie over de verandering van de regel, voldoende handhavingcapaciteit, tools voor ouders om hen te ondersteunen bij de opvoeding en een adequaat vangnet voor jongeren die riskant drinkgedrag vertonen.

 

Daarnaast vindt Jellinek dat alcohol niet langer in supermarkten moet worden verkocht. Controle van de leeftijden bij supermarkten stuit op veel problemen, waardoor je daar onvoldoende regulerend effect van mag verwachten. Uit het onderzoek Antenne 2011 blijkt dat de supermarkt de plek is waar jongeren (onder de 16) hun alcohol kopen.

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen