Kosten geneesmiddelen dalen niet alleen door preferentiebeleid

Array

Een publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) leidt ten onrechte tot de conclusie dat de kosten van geneesmiddelen alleen dalen door generieke medicijnen en preferentiebeleid.
Eerder deze week publiceerde de NZa haar marktscan over ontwikkelingen in de zorg. Ten aanzien van de uitgaven voor geneesmiddelen trok de autoriteit de conclusie dat de totale kosten stabiel blijven door het preferentiebeleid en door de prijsontwikkeling bij geneesmiddelen die uit patent gaan. De NZa koppelt aan die mededeling de schatting dat verzekeraars in de afgelopen vijf jaar hierdoor 750 tot 900 miljoen hebben bespaard.

Nefarma vindt dit een eenzijdige belichting van de werkelijkheid. Ook de prijsstelling van vernieuwende geneesmiddelen heeft bijgedragen aan een positieve kostenontwikkeling. De uitgaven voor innovatieve receptgeneesmiddelen (specialité’s) zijn sinds 2010 gedaald, nadat enkele jaren achter elkaar de groei geringer was dan de groei van de totale zorguitgaven. Daarnaast moet worden gemeld dat de halfjaarlijkse vergelijking van de Nederlandse geneesmiddelprijzen met die van het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk zorgt voor een jaarlijkse prijsdaling. De opbrengst varieerde de afgelopen vijf jaar van 140 tot ruim 260 miljoen per jaar.

Preferentiebeleid
Nefarma heeft in een eerdere fase commentaar mogen geven op de paragraaf in de conceptrapportage van de NZa die handelt over het preferentiebeleid. De vereniging vond de toonzetting daarvan veel te positief. De NZa had niet alleen de pure opbrengsten in geld, maar ook de kwaliteit van de zorg in kaart moeten brengen, vindt Nefarma. Daarop heeft de NZa geantwoord dat zij andere aspecten, zoals het kwaliteitsbeleid en de vergoeding voor de terhandstelling van medicijnen, buiten beschouwing heeft gelaten. Zo is niet gekeken naar de negatieve effecten van het preferentiebeleid met betrekking tot wisselingen in geneesmiddelen, leveringsproblemen en daling in therapietrouw daardoor.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen