Samenwerking huisartsen en apothekers verbetert nog steeds

Array

Samenwerking huisartsen en apothekers verbetert nog steeds
De samenwerking tussen huisartsen en apothekers in het farmacotherapie overleg (FTO) is verbeterd ten opzichte van enkele jaren geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het IVM peilde het niveau in 2011 van bijna 500 FTO-groepen en concludeerde dat er beter overleg is en dat er meer concrete afspraken worden gemaakt en ook getoetst. Bij 40% van de groepen is nog verbetering van de kwaliteit van het overleg mogelijk. Goed overleg bevordert een goed, veilig en ook betaalbaar medicijngebruik.
pillen60% van de FTO-groepen heeft in 2011 niveau 3 of 4. Dit betekent dat zij regelmatig samenkomen, afspraken maken over bijvoorbeeld het voorschrijfgedrag en nagaan of de afspraken ook zijn nagekomen. In 2007 was dit niveau 50%. Met name de FTO-groepen in de regio Stedendriehoek (Gelderland) doen het goed: in 2007 functioneerde 9% op niveau 4, in 2011 43%. De sterkste daling trof het IVM aan in de regio Zwolle. De verbetering in de samenwerking is de afgelopen vijf jaar wel minder snel is gegaan dan in de periode 2002-2007.


Belonen loont
Het belonen van de FTO-groepen door zorgverzekeraars speelt een grote rol bij het niveau van de FTO-groepen. De drie zorgverzekeraars die een financiële prikkel geven – Univé, De Friesland en Zorg en Zekerheid – staan in de top 3 van zorgverzekeraars met FTO-groepen die op hoog niveau functioneren. Uit het onderzoek blijkt verder dat als een zorgverzekeraar hiermee stopt, het niveau en dus ook de mate van samenwerking daalt. Zo functioneerde 74% van de FTO-groepen die gestimuleerd werden door Achmea in 2007 op niveau 3 of 4, nu is dit 65%.


Niveau 5
Om het percentage FTO-groepen op niveau 3 of 4 te vergroten, zullen meer zorgverzekeraars moeten investeren in het FTO. Het IVM pleit hier dan ook voor. Ook is het IVM een voorstander van het introduceren van een niveau 5. Op dit niveau zijn de landelijke voorschrijfindicatoren het uitgangspunt voor de samenwerking binnen het overleg, en staat verbetering van de scores op deze indicatoren centraal. De landelijke scores op deze indicatoren maakt het IVM jaarlijks bekend in de ‘benchmark voorschrijven’. Individuele huisartsen kunnen zien hoe zij scoren ten opzichte van hun collega’s.


Meer aandacht voor medicatiebeoordeling
Het IVM ondervroeg de FTO-groepen ook over het uitvoeren van medicatiebeoordelingen en therapietrouw: twee thema’s waarin huisartsen en apothekers intensief behoren samen te werken. Vooral de medicatiebeoordelingen verdienen meer aandacht. Huisartsen en apothekers voeren volgens het IVM te weinig medicatiebeoordelingen uit. Een kwart van de huisartsen en apothekers die dat wel doen, doet dit niet gezamenlijk. Terwijl dit een belangrijke vereiste is voor een goede beoordeling. Het thema therapietrouw staat vaker op de FTO-agenda dan een paar jaar geleden, maar volgens het IVM nog niet vaak genoeg. In 2007 behandelde 14% dit thema, in 2011 steeg het percentage tot 27%.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen