Ben ik verplicht een zorgverzekering af te sluiten?

Array
Sommige mensen hebben vanuit geloof- of levensovertuiging bezwaar tegen het afsluiten van een zorgverzekering. Zo vinden sommige gelovigen dat een zorgverzekering in strijd is met ‘Gods voorzienigheid’. Zij stellen dat God ‘geeft en neemt’ en dat niks toevallig gebeurt. Vanuit die overtuiging weigeren zij een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht  een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Slechts twee groepen kunnen onder de verplichting van een basisverzekering uit. Dat zijn:

  • Mensen met gemoedsbezwaren
  • Mensen in militaire dienst

Ongeveer 11.000 mensen sluiten uit geloof- of levensovertuiging geen zorgverzekering af. Deze mensen moeten wel een ontheffing van het betalen van premie aanvragen. In plaats van premie betaalt deze persoon dan een bijdrage over zijn loon.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen