Eén op de drie tbc-patiënten in Europa geneest niet

Array

24 maart Wereld Stop Tuberculose Dag
In Europa is het aantal tbc-patiënten in 2011 gedaald met 5%, volgens een vandaag uitgebracht rapport van ECDC/WHO-Europa. Ondanks dit positieve resultaat is de behandeling van tuberculose nog steeds niet optimaal in de Europese regio, want één op de drie patiënten geneest niet. Hiermee ligt het genezingspercentage ruim onder het wereldwijde gemiddelde. Bij multiresistente tuberculose (MDR-tbc ligt het genezingspercentage in Europa nog veel lager. Minder dan 50% van de MDR-tbc-patiënten wordt succesvol behandeld. Behandeling voor MDR- en extensief resistente tuberculose (XDR-tbc) duurt driemaal langer dan de behandeling van reguliere tuberculose, is honderden keren duurder en geeft meer, en ernstigere bijwerkingen. Een onbehandelde persoon met MDR- of XDR-tbc kan 10 tot 15 andere individuen besmetten per jaar. MDR-tbc werd in Nederland in 2012 bij 12 van de tbc-patiënten vastgesteld (in 2011 waren dat er 15). Sinds 2009 zijn er geen patiënten met XDR-tbc gediagnosticeerd in Nederland.

Lichte daling tuberculose in Nederland, echter niet gelijk verdeeld over Nederland
In 2012 werd bij 962 personen in Nederland tuberculose vastgesteld. Dit is 4 procent minder dan het aantal patiënten in 2011. De daling was echter niet gelijk verdeeld over Nederland. De grootste daling werd gezien in de drie zuidelijke provincies, Zuid-Holland (Den Haag), Noord-Holland en Flevoland. Het aantal patiënten steeg vooral in de tbc-regio Noord (Groningen, Friesland, Drenthe). Meer dan de helft van de patiënten is woonachtig in Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland. Tuberculose komt in verhouding en in absolute aantallen het meest voor in de grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht).

tbcOndanks de lichte daling van het aantal tbc-patiënten, komen er in Nederland elke dag nog drie nieuwe patiënten bij. Waakzaamheid blijft dus hard nodig om tuberculose aan te pakken. Met vroegtijdige opsporing en adequate behandeling blijven hoge maatschappelijke kosten beperkt.

Toename van extrapulmonale tuberculose in Nederland
Besmettelijke vormen van tuberculose (longtuberculose) komen in Nederland steeds minder vaak voor. Maar het aantal gevallen van extrapulmonale tuberculose, dat zijn vormen van tuberculose in ander organen dan de longen, neemt in verhouding toe in Nederland. Nederland heeft zelfs samen met het Verenigd Koninkrijk in Europa het hoogste percentage van extrapulmonale tuberculose (46%). Dat komt omdat veel migranten uit landen waar deze ziekte veel voorkomt, vaak pas jaren nadat ze de infectie in het land van herkomst hebben opgelopen, deze vorm van tuberculose ontwikkelen. Extrapulmonale tuberculose is moeilijker vast te stellen dan longtuberculose. Het is van belang om de kennis hierover bij medische specialisten in Nederland op peil te houden. KNCV Tuberculosefonds schoolt daarom artsen en verpleegkundigen continu bij. Daarnaast deelt zij haar expertise met ontwikkelingslanden en opkomende markten, zodat tuberculose bij de bron wordt opgespoord, effectief wordt behandeld en verdere verspreiding wordt beperkt.

KNCV Tuberculosefonds reikt prijs uit aan USAID
Donderdag 21 maart zal KNCV Tuberculosefonds de KNCV Tuberculosis Foundation Award for Eminence in TB Control uitreiken aan de U.S. Agency for International Development (USAID) als erkenning voor de uitzonderlijke betrokkenheid bij de mondiale tbc-bestrijding vanaf 2000. De Amerikaanse overheid is via USAID de grootste bilaterale donor door ondersteuning van wereldwijde tbc-preventie en -zorg in 40 landen. In de periode 2002 – 2012 heeft USAID $ 1.500 miljoen ter beschikking gesteld om levens te redden en de verspreiding van tuberculose en multiresistente tuberculose te voorkomen. De prijs wordt uitgereikt rond Wereld Stop Tuberculose Dag ter residentie van de Nederlandse ambassadeur in Washington DC en markeert tevens de 110-jarige verjaardag van KNCV Tuberculosefonds.

bron: KNCV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen