Pas regeling eigen bijdrage AWBZ aan

Array

De regeling voor de eigen bijdrage zorg met verblijf moet aangepast worden. Dat zegt ANBO-directeur Liane den Haan in een brief aan een deel van de Tweede Kamer. Mensen met vast vermogen, bijvoorbeeld omdat zij een nog niet verkocht koophuis bezitten, en mensen die vermogen hebben uit smartegeld, moeten een aparte regeling krijgen. Morgen spreekt de vaste Kamercommissie Volksgezondheid over de zogeheten beleidsvoornemens. ANBO pleitte eerder ook al voor afwijkende regels voor mensen die wel fiscaal vermogen bezitten, maar (nog) geen liquide middelen ter beschikking hebben, naar aanleiding van de ANBO-meldactie AWBZ.

De hervorming van de langdurige zorg is een belangrijk agendapunt, met daarin onder andere de betaalbaarheid ervan. Den Haan: “De betaalbaarheid van de langdurige zorg is een terugkerend discussiepunt, en wordt steeds halfslachtig opgelost door de almaar oplopende rekening te verschuiven naar de zorggebruiker. Een duurzame oplossing gaat uit van een hervorming van de zorg, met de kwaliteit en effectiviteit van ons stelsel als rode draad.”

Eigen kracht
De herinrichting van de langdurige zorg gaat wat ANBO betreft uit van eigen kracht. Mensen moeten in staat gesteld worden om zo lang mogelijk de eigen regie over hun leven te houden. Daartoe heeft ANBO een eenvoudige set aan voorwaarden ontwikkeld:

  • Altijd inzage in het eigen medisch dossier;
  • Met behulp van e-health (zorg via apps en ondersteuning via de computer) kan de patiënt zijn (chronische) aandoening monitoren;
  • Mantelzorgers krijgen handvatten – bijvoorbeeld ondersteuning via de gemeente – om de zorgtaken beter te kunnen combineren met hun werk of de zorg voor bijvoorbeeld een gezin;
  • Mantelzorgers en patiënten hebben een gelijkwaardige rol in het behandelplan van de patiënt;
  • Senioren die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen worden regelmatig thuis bezocht door een wijkverpleegkundige. Zij of hij bepaald de behoefte aan zorg en ondersteuning;
  • Regels die mantelzorg tegenwerken moeten aangepast worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gemeentelijke voorschriften die het moeilijk maken een tijdelijke mantelzorgwoning te bouwen of de aanbouw van het huis tijdelijk in te richten als tweede woning;
  • Mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben kunnen te allen tijde bij de gemeente terecht voor ondersteuning en de garantie dat de thuiszorgaanbieder betrouwbaar is. Ook als de huishoudelijke zorg zelf betaald moet worden. Hierdoor krijgen de gemeenten ook de zelfredzame hulp- of zorgbehoevenden in het vizier, waardoor ook zij binnen de signaalfunctie van de wijkverpleegkunidge vallen. Dit is essentieel voor het verantwoord scheiden van wonen en zorg.

Meer seniorenwoningen
Naast deze voorwaarden, die zelfstandigheid en eigen regie op individueel niveau mogelijk maken, is het van groot belang dat er voldoende seniorenwoningen zijn, die aan te passen zijn aan de veranderende zorg- of hulpbehoefte. Ook moeten de voorzieningen in de wijk op peil gebracht worden, zoals een gezondheidscentrum, winkels, openbaar vervoer en sociale activiteiten.

Lees de brief aan het Algemeen Overleg VWS

Bron: ANBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen