Plannen vandaag bekendgemaakt Alliantie VUmc en AMC krijgt gestalte

Array

Alliantie VUmc en AMC krijgt gestalte
26 maart 2013
Hoofdpunten:
* AMC en VUmc willen een alliantie vormen onder een raad van bestuur
* Betere patiëntenzorg en doelmatiger gebruik van mensen en middelen
* VUmc en AMC samen naar de top van Europese, medische kenniscentra
* AMC neemt de verantwoordelijkheid voor de zorg rond moeder en kind
* VUmc neemt de verantwoordelijkheid voor neurologie en neurochirurgie
* Een Amsterdams academisch oncologisch centrum met op elkaar afgestemde (snel)diagnostiek en behandeling
* Elke partner biedt volledige spoedeisende hulp met specifieke op elkaar afgestemde profielen
* Op termijn mogelijk huisvesting op een locatie

De bestaande samenwerking tussen AMC en VUmc gaat een nieuwe fase in nu beide partners een alliantie willen vormen waarin zij op een aantal gebieden zeer intensief gaan samenwerken. De beoogde alliantie zal worden geleid door een raad van bestuur, die ontstaat door samenvoeging van de huidige twee raden van bestuur. De plannen hiervoor zijn vandaag in Amsterdam gepresenteerd. VUmc en AMC streven naar verdere verbetering van complexe patiëntenzorg, excellentie op Europees niveau in onderzoek en onderwijs en een doelmatiger gebruik van mensen en middelen. Op lange termijn overwegen AMC en VUmc huisvesting op een locatie. In de tussentijd blijven de twee instellingen bestaan, maar worden in belangrijke mate aanvullend aan elkaar.

In een reactie zegt bestuursvoorzitter Marcel Levi van AMC: ‘We stevenen af op een intensieve samenwerking met de bedoeling dat we uiteindelijk op een plek gaan werken. Die samenwerking leidt ertoe dat we op sommige onderdelen een enorme kwaliteitssprong maken.’
Bestuursvoorzitter Fred Plukker van VUmc zegt in een commentaar: ‘We hebben veel mensen die zowel in VUmc als in het AMC werken. In de dagelijkse gang van zaken is er nauwelijks verschil. Als we respect voor elkaar opbrengen, komen we een heel eind.’

zorgpadenTijdpad naar de alliantie
Na vandaag volgt een adviestraject, waarbij onder meer de raden van toezicht, de ondernemingsraden, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Nederlandse Zorgautoriteit, de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen, banken en verzekeraars zich uitspreken over de alliantieplannen. De huidige planning van beide partners voorziet in een voorgenomen besluit over de alliantie in de zomer van 2013 en een afronding van de procedure bij de NMa in de maanden daarna.
Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten.

Nauwe samenwerking op vier gebieden
1. Het Vrouw-Kindcentrum komt in het AMC. Daar kunnen in de nabije toekomst alle patiënten terecht voor verloskunde, gynaecologie, voortplantingsgeneeskunde en kindergeneeskunde. VUmc houdt een deel kindergeneeskunde om andere specialismen (zoals KNO) te ondersteunen. Ook zullen er poliklinische activiteiten op het gebied van de kindergeneeskunde in VUmc blijven plaatsvinden.
2. Klinische neurowetenschappen (neurologie en neurochirurgie) wordt geconcentreerd in VUmc.
3. Op het terrein van de oncologie vormen AMC en VUmc een academisch centrum op twee locaties. Patiënten met veelvoorkomende tumoren kunnen op beide locaties behandeld worden; de zorg voor patiënten met meer zeldzame vormen van kanker wordt geconcentreerd op een van beide locaties.
4. De acute zorg en afdelingen Spoedeisende Hulp van AMC en VUmc volgen de patiëntverschuivingen van verloskunde, kindergeneeskunde, neurologie en neurochirurgie. Dat betekent twee academische SEH’s, met elk een specifiek profiel.

Bundeling van medische kennis en ervaring
Ook op een flink aantal andere specialismen werken zorgverleners nauw samen. Zo krijgt bijvoorbeeld de samenwerking op het gebied van dermatologie en klinische genetica al gestalte. AMC en VUmc leveren dus niet meer op beide locaties precies hetzelfde aanbod, maar worden voor belangrijke delen
aanvullend. Binnen de alliantie ontstaat een bundeling van medische kennis en ervaring waarmee veel zeldzame aandoeningen en uiteenlopende patiëntgroepen deskundig en doelmatig kunnen worden behandeld. VUmc en AMC kunnen zo centers of excellence creëren die tot de Europese top behoren.

Verbetering doelmatigheid en realisatie groei-ambitie
AMC en VUmc ervaren een groeiende zorgvraag in tijden van economische krimp en forse bezuinigingen. Door intensief samen te werken willen beide instellingen de beschikbare menskracht, bedden, infrastructuur en voorzieningen beter benutten. Binnen de beperkte budgettaire groeiruimte kunnen AMC en VUmc hun ambities op het gebied van academische patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau realiseren.

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen