UMC Utrecht onderzoekt effect borstkanker-app

0
160

In een pilotstudie zullen onderzoekers van het UMC Utrecht, samen met borstkankerpatiënten, artsen en verpleegkundigen evalueren wat de inzet van een borstkanker-app betekent voor patiënt en behandelaar . De iPhone-app `OWise’ is vanaf vandaag beschikbaar. Met de app kunnen patiënten onder meer bijhouden hoe zij zich voelen en hoe zij reageren op de behandeling. Behalve voor de patiënt, kan dit ook voor artsen waardevolle informatie opleveren.

Patiënten krijgen beter inzicht in hun ziektebeloop en herstel en kunnen die informatie delen met hun behandelend artsen. Voor de artsen geeft de informatie vooral inzicht in de effecten van de behandeling tussen de spreekuren door. Dat is informatie waar ze tot nu toe vaak niet over konden beschikken en waarmee ze de behandeling mogelijk specifieker kunnen bijsturen.

De app is een voorbeeld van `patiënt empowerment tools’. Dat zijn digitale applicaties die moeten zorgen dat patiënten zelf meer controle krijgen over hun behandeling en daarmee ook zelf hun behandeling beter kunnen sturen. De informatie wordt digitaal vastgelegd, en kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen op maat.

Het UMC Utrecht ziet de inzet van nieuwe digitale en mobiele technologieën als mooie mogelijkheid voor verdere verbetering van de behandeling van kanker. Met deze pilotstudie doen zij ervaring op met de inzet van dergelijke apps voor patiënten en artsen. Naast het aanpassen van de behandeling en gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, zullen de resultaten van de pilot gebruikt worden om de app verder te verbeteren en vergelijkbare applicaties voor andere ziektebeelden te helpen initiëren.

iPhone-200x200Peter Kapitein, medeoprichter en ambassadeur van de Stichting Alpe d’HuZes en Inspire2Live, heeft vandaag de lancering verzorgd van de nieuwe OWise-borstkanker iPhone-app en website (www.owise.nl). OWise is door wetenschappers ontwikkeld om patiënten en artsen betere ondersteuning te bieden
bij de behandeling van borstkanker.

bron: UMC Utrecht

advertentieEinde Bericht ___________________________________________