Paul Andraka: 15 jarige scholier die kankertest ontwikkelde

Array
De Amerikaanse Jack Andraka is nog maar 15, maar hij heeft al de meest prestigieuze wetenschapsprijs voor middelbare scholieren gewonnen, de Gorden E Moore Award. Nadat zijn oom overleed aan alvleesklierkanker, ontwikkelde hij een test waarmee de ziekte maar liefst 186 keer sneller kan worden opgespoord dan vandaag het geval is. Jack Andraka is scholier uit de Amerikaanse staat Maryland. Vorig jaar ontwikkelde hij een papieren sensor om alvleesklierkanker op te sporen. Die kan in urine- en bloedmonsters een bepaald eiwit opsporen dat wijst op deze specifieke vorm van kanker. Zijn methode is niet alleen 400 keer gevoeliger dan de huidige detectiemethoden, maar ook 26.000 keer goedkoper. De test blijkt ook in 90 procent van de gevallen nauwkeurig. Jack is de US STEM ambassadeur voor Futuristex was de jongste spreker ooit voor de Royal Society of Medicine.

Sinds mijn oom stierf aan uitgezaaide alvleesklierkanker, heb ik me gefocust op deze ziekte’, zei Jack. ‘Alvleesklierkanker wordt doorgaans pas opgemerkt als het te laat is, als de kanker al helemaal is uitgezaaid. Daarom gaf ik mezelf de taak om een test te ontwikkelen die de ziekte in een vroeg stadium kan opsporen. Zo gek dat het me gelukt is: ik had zelf niet verwacht dat het zo goed zou werken!’

Andraka begon vorig jaar aan zijn project en moest 200 dokters en professoren e-mailen voor iemand toehapte. Uiteindelijk was het dokter Anirban Maitra die Andraka toestond de test in zijn lab te ontwikkelen. ‘Onthoud de naam van deze jongen’, zei Maitra zelf over zijn protégé. ‘Deze tiener is de Thomas Edison van onze tijd.

Het prijzengeld gaat naar Jacks vervolgopleiding: hij wil later patholoog worden. Intussen praat hij al met een medisch bedrijf om zijn sensor klinisch te laten testen. Hij hoopt dat de nieuwe detectiemethode binnen tien jaar op de markt komt.

Jacks broer Luke won vorig jaar een prestigieuze wetenschapsprijs met een onderzoek over de ecologische impact van mijnbouw.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen