Succes tuberculose- en hiv-zorg afhankelijk van sociale factoren

Array

Vrouwen-in-Oost-afrikaSucces van zorg bij tuberculose of een besmetting met hiv in Kampala (de hoofdstad van Oeganda) wordt bepaald door een combinatie van sociale- en gezondheidszorgfactoren die deels samenhangen met grootstedelijke omstandigheden.

Ibrahim Sendagire deed onderzoek in drie eerstelijnsklinieken in Kampala bij patienten die werden behandeld voor tuberculose en een hiv-infectie. De diagnose tuberculose werd doorgaans pas gesteld na diverse bezoeken aan gezondheidszorgvoorzieningen; mogelijkheden voor eerdere diagnose bleven vaak onbenut. Bovendien testte men patienten met tuberculose vaak niet op hiv (hoewel 35 tot 50 procent van de tuberculosepatienten in Oeganda is geinfecteerd). Als de kliniek de test niet actief aanbood, bleef die meestal achterwege.

Ook werd vaak pas laat met hiv-medicatie begonnen, met name bij vrouwen en werkloze patienten. Een vijfde deel van de tuberculosepatienten staakte hun behandeling vroegtijdig, meestal als ze binnen Kampala verhuisden. Medebepalend voor therapietrouw bij tuberculose- en/of een hiv-behandeling waren inkomen, en kwaliteit en ondersteuning van de behandeling. Ook alcoholgebruik speelde een rol.

Promotie
Dhr. I. Sendagire: Operational aspects of diagnosing and treating tuberculosis and HIV infection in Ugandan urban areas. Promotor is dhr. prof. dr. F.G.J. Cobelens. Co-promotoren zijn dhr. prof. dr. J. Konde-Lule (Makerere University College of Health Sciences) en dhr. dr. M.F. Schim van der Loeff (Londen School of Hygiene and Tropical Medicine).
16apr2013
14:00
Locatie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen