Eerste resultaten Maastricht Studie hart- en vaatziekten

Array

hart-en-vaatziektenEerste analyses van De Maastricht Studie laten zien dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten vaker en geclusterd voorkomen bij Limburgers. Deze gegevens verklaren mogelijk de hogere sterfte van Limburgers aan hart-en vaatziekten. Onderzoekers van De Maastricht Studie, wereldwijd de grootste cohortstudie naar oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziektes, presenteren hun eerste, voorlopige resultaten aanstaande vrijdag, 12 april, tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst in Maastricht.

De Maastricht Studie (DMS) ging twee jaar geleden van start met het meten van de eerste deelnemers. Diabetespatienten uit Maastricht en omgeving worden vergeleken met een controlegroep van willekeurig gekozen bewoners uit dezelfde regio. In totaal zullen tienduizend mensen uit de regio gedurende tien jaar worden gevolgd. Hun gezondheid wordt uitgebreid in kaart gebracht aan de hand van tal van tests en metingen. Inmiddels doen er 2500 deelnemers mee aan het onderzoek. Van ruim 800 van hen zijn de data nu geanalyseerd. Dat levert een eerste inzicht op in de risicofactoren die tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten leiden.

Aanleg
Die risicofactoren zijn onder meer een te hoge bloedsuikerwaarde op de nuchtere maag, een te hoge bloeddruk, een te laag gehalte van het gezonde HDL-cholesterol, een te hoog algemeen vetgehalte in het bloed en een te grote buikomvang. Wie drie van de vijf afwijkingen heeft, loopt een drie tot vier keer grotere kans daadwerkelijk diabetes te krijgen en een twee tot drie keer grotere kans op hart- en vaatziekten.Waarom de risicofactoren meer voorkomen bij Limburgers, is niet onderwerp van onderzoek van de Maastricht Studie, maar veranderende maatschappelijke ingredienten, zoals minder bewegen en een minder gezond eetpatroon, spelen daar zeker een rol in, naast de Bourgondische leefwijze van de Limburger.

Uit de data-analyse van de eerste 800 deelnemers aan De Maastricht Studie blijkt in de groep zonder diabetes 40 procent van de mannen en 26 procent van de vrouwen aanleg te hebben voor het krijgen van diabetes type 2. Dat levert een gemiddelde op van 33 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 23 procent is.

Presentatie
De presentatie van de eerste resultaten van De Maastricht Studie vindt aanstaande vrijdag plaats in het gebouw van de Maastricht School of Management aan het Endepolsdomein 150 in Maastricht-Randwyck. Het programma begint met een lunch om 12.00 uur. Vanaf 13.00 uur zijn er lezingen en wetenschappelijke verhandelingen over deelonderzoeken. Tot de sprekers behoren Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+, Coen Stehouwer, wetenschappelijk directeur van De Maastricht Studie, en Miranda Schram, projectleider van De Maastricht Studie.

Informatie Maastricht UMC+
Voor meer informatie over het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+): zie www.mumc.nl, www.maastrichthealthcampus.nl, www.mumc.tv en Health Foundation Limburg.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen