Jeroen Hendriks wint Arendje Jansen Prijs 2013

leidse-onderwijsprijsOp 11 april 2013 werd voor het eerst de Arendje Jansen Prijs voor  “Leven Lang Leren” uitgereikt op de alumnidag voor verpleegkundigen van de post-hbo opleidingen van Hogeschool Utrecht (HU). De prijs wordt uitgereikt aan de verpleegkundige die het beste laat zien wat het inhoudt om te blijven leren. De winnaar is Jeroen Hendriks (1975), cardio-vasculair verpleegkundige bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht, vakgroep Cardiologie en vakgroep Health Service Research. Jeroen werd voorgedragen door zijn collega’s van de Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV).

Jeroen Hendriks
Jeroen Hendriks startte zijn verpleegkundige carrière in 1998 en heeft sindsdien systematisch gewerkt aan zijn professionele ontwikkeling. Hij heeft zijn werk gecombineerd en afgewisseld met formele scholing. Hij is actief binnen beroepsverenigingen van verpleegkundigen en cardiologen, zowel nationaal als internationaal. Hij motiveert zijn collega’s om te leren en deelt zijn kennis als spreker op congressen, door middel van (wetenschappelijke) publicaties, televisie-interviews en als docent. Op 14 maart jl. promoveerde Jeroen Hendriks op zijn onderzoek naar hoe de hoeveelheid ziekenhuisopnames, comorbiditeit en sterfte bij mensen met een hartritmestoornissen teruggedrongen kan worden.

Hij ontwikkelde een aanpak voor de atriumfiblillerenpoli (de enige in Nederland) in het UMC Maastricht. In deze aanpak werkt een specialistisch verpleegkundige samen met de cardioloog en is er extra aandacht voor het gebruik van richtlijnen. Onder andere door de inzet van ICT. De poli gebruikt een softwareprogramma waarmee de verpleegkundige -indien nodig- gewaarschuwd wordt voor zaken die nog moeten gebeuren volgens de richtlijnen. van zorg voor patiënten met atriumfibrilleren aan het UMC Maastricht. “De resultaten van zijn onderzoek zijn baanbrekend en blijven zowel in Nederland als in het buitenland niet onopgemerkt” aldus zijn nominator voor deze prijs Stella Kuiken, voormalig voorzitter van de NVHVV.

Genomineerden
De andere twee genomineerde verpleegkundigen zijn: Sijda Wesselink- Groen, werkzaam als verpleegkundig consulent Diabeteszorg in het Erasmus MC Rotterdam en Marsha van Oostwaard, gespecialiseerd verpleegkundige osteoporose in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. De Arendje Jansen Prijs voor Leven Lang Leren is in 2010 ingesteld bij het afscheid van Aty Jansen, hogeschooldocent en opleidingsmanager van verpleegkundige post-hbo-opleidingen. In het voorjaar van 2015 wordt de prijs weer uitgereikt. De prijs bedraagt EUR 1000,-

Leven Lang Leren
In het onderwijsbeleid van Hogeschool Utrecht is het concept `een Leven Lang Leren’ richtinggevend. Binnen het raamwerk van dit concept biedt de hogeschool opleidingen aan, die de bachelor- of mastergraad opleveren en cursussen en trainingen. De inhoud van de cursussen en trainingen zijn sterk gekoppeld aan de uitkomsten van het onderzoek van de HU.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een ondernemende kennisorganisatie, waar meer dan 37.000 bachelor- en masterstudenten en ruim 3.500 medewerkers werken aan professionalisering van de beroepspraktijk. Hoogwaardig onderwijs en toegepast onderzoek vormen de kernactiviteiten van de organisatie. De HU is sterk verankerd in de regio en heeft landelijke en internationale samenwerkingspartners.

Bron: Nieuwsbank.nl