Minimaal invasive robotoperatie via penis in ontwikkeling

Array

Het zal u niet ontgaan zijn dan tegenwoordig via natuurlijke openingen een cholecystectomie en appendectomie, of verwijdering van de galblaas kan worden uitgevoerd zonder dat daarbij een abdominale incisie nodig is. De mogelijkheden daarvoor is bij vrouwen uitgebreider omdat omdat ook de vagina als natuurlijke openingen voor een ingreep kan worden gebruikt. Zo was er al de eerste brede studie naar  transvaginale blindedarmoperaties, door Dr. Kurt E. Roberts van Yale Medical School, operaties die bij mannen tot nu toe meestal via een incisie in de buik werden uitgevoerd.  Daar komt nu dan verandering in. De natuurlijke openingen van de urineblaas, de penis, lijken nu ook te kunnen worden gebruikt.

Volgens Dr. Schweinsteiger:“De grootste uitdaging van de procedure was een methode te ontwerpen waardoor de galstenen en een galblaas via de penis naar buiten konden worden gehaald. 2010_0917 ACDie oplossing is nu gevonden; in de buikholte word een ingebracht, in de zak worden galblaas en galstenen door middel van geluidsgolven verpulverd. Dezelfde techniek als het niersteenverpulveren. Vervolgend kan de zak via de penis urethra naar buiten worden gebracht.“
De mannen hadden een electieve chirurgie voor chronische pijn, symptomen van rechter bovenbuik en galstenen. Zij worden gezegd te hebben getolereerd de Ora et labora operaties rang en thuis ontslagen binnen drie uur na de voltooiing van hun zaak.

De mannen ondergingen een electieve chirurgie voor chronische pijn, symptomen van rechter bovenbuik en galstenen. Zij hebben de ingreep goed doorstaan en werden binnen drie uur na de voltooiing van hun ingreep ontslagen.

Op een inderhaast opgeroepen persconferentie vertelde prof.dr.ir. Herre Doctor Bastien Schweinsteiger legt hij uit hoe de revolutionaire procedure werd volbracht ““The most challenging part of the procedure was devising a method of extracting the gallbladder and stones through the penis. We finally realzed that we could place the gallbladder into a bag inside the abdomen and emusify the contents of the bag using the same type of sound waves used for lithotripsy of kidney stones thus allowing the gallbladder and bag to be drawn out through the penile urethra.“

Studie co-auteur Dr. Miroslav Klose vertelde  dat er nog een onverwachte bijwerking is van de operatie: een welkome verbetering in plassen. Ale driede  mannen kunnen makkelijker plassen die wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de passage ter hoogte van de prostaat wat is opgerekt.

De onderzoekers wachtten op de uiteindelijke resultaten van de fase 2-proef van deze nieuwste ontwikkeling.
Drs. Schweinsteiger en Klose vermelden tevens dat zij de vertegenwoordigers en aandeelhouders zijn van Scherz robots, het bedrijf dat de Cum produceerde.

Meer informatie is hier beschikbaar via het persbericht van Agentur Österreich.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen