Bereiding biologische geneesmiddelen met robot veiliger en efficiënter

Array

De Klinische Farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft een unieke uitvoering van de I.V. Station robot laten ontwikkelen, die de verspilling van dure biologische geneesmiddelen fors terugdringt. De robot maakt de medicijnen klaar en bewaakt het verstrijken van de houdbaarheidsdatum na opening van een flacon. De gangbare procedure in ziekenhuizen is dat restanten aan het eind van de dag uit voorzorg moeten worden weggegooid. Met de robot zijn biologische geneesmiddelen langer bruikbaar. Ook is op initiatief van het St. Antonius de functie van de robot uitgebreid, zodat de robotarm kan zwenken. Biologische medicijnen bestaan uit eiwitten die, als ze hard geschud worden, kapot gaan. Een zorgvuldige bereidingswijze is belangrijk om een optimale werking te garanderen. Deze toepassing van de I.V. Station robot is wetenschappelijk onderzocht en gevalideerd. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift MAbs.
Minder verspilling, kosten besparend
“Biologische geneesmiddelen kosten vaak duizenden euro’s per jaar per patiënt. We zijn als St. Antonius Ziekenhuis daarom op zoek gegaan naar een manier om de verspilling van deze dure geneesmiddelen tegen te gaan en minder weg te gooien. De verwachting is, dat we als ziekenhuis met deze geneesmiddelenrobot jaarlijks ongeveer 75.000 euro kunnen besparen”, zegt dr. Ewoudt van de Garde, ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis. Voorheen werd een aangebroken flesje uit voorzorg weggegooid, omdat een waterdicht registratie- en bewaarsysteem ontbrak. Dit terwijl biologische geneesmiddelen vaak langer houdbaar zijn, variërend van een paar uur tot een maand. Voortaan registreert de I.V.. Station robot dit proces. De robot maakt van elke flacon een foto en labelt er een unieke barcode aan. Als er zich een dag later een volgende patiënt meldt, maakt de robot eerst het restant op. Bij het restantenbeheer voorkomt de robot dat geneesmiddelen verwisseld kunnen worden. Ook zorgt de robot ervoor dat de medicijnen steriel blijven.

 

Robot St. Antonius wetenschappelijk getest
De originele I.V. Station robot wordt in meer dan dertig andere ziekenhuizen in de wereld gebruikt. Daar is de robot alleen toegerust om grove schudbewegingen bij de medicatiebereiding te maken. Bij het prepareren van biologische medicijnen kan door schudden het eiwit in het geneesmiddel beschadigd raken, wat de werking beïnvloedt. Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis is de robot door de fabrikant uitgebreid met zeer innovatieve extra functies. De robot die in het St. Antonius in gebruik is genomen, kan nu ook zwenken. In een laboratorium in Basel zijn door het St. Antonius wetenschappelijke testen uitgevoerd waarbij is gekeken naar de mate van samenklontering bij verschillende manieren van klaarmaken. De conclusie is dat de robot absoluut veilig en secuur werkt. Het poeder lost volledig volgens het geldende protocol op. Handmatige bereiding geeft meer kans op een afwijkend preparaat. De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het januari/februari nummer van 2013 in het gerenommeerde tijdschrift MAbs.

 

Niet schuimen of klonteren
Biologische geneesmiddelen worden in de klinische apotheek klaargemaakt. De dosering wordt per individuele patiënt nauwkeurig bepaald. De meeste biologische geneesmiddelen worden in poedervorm aangeleverd. In de cleanroom van de apotheek wordt er water aan toegevoegd. Tijdens het oplossen mag de vloeistof niet schuimen. Ook mag er geen poeder aan de wand van de flacon blijven kleven. Het is van belang dat het geneesmiddel na het zwenken nog vijf minuten blijft staan voor het in een injectiespuit rustig wordt opgetrokken. De robot zal dit tijdstip tot op de seconde handhaven.

 

Werking biologische medicijnen
Biologische medicijnen zoals infliximab, trastuzumab of bevacizumab worden voorgeschreven bij verschillende vormen van kanker, reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Ze worden via een infuus bij een patiënt toegediend, omdat ze dan direct in de bloedbaan terechtkomen en in het lichaam hun werk kunnen doen. Deze geneesmiddelen zijn opgebouwd uit eiwitten die zich aan cellen hechten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de groei van een tumorcel afremmen of het ontstaan van een ontsteking aan de gewrichten blokkeren. Een ziekte kan zo onder controle worden gehouden.

 

Wetenschappelijke samenwerking

De I.V. Station robot is mede ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht met ondersteuning van Health Robotics Inc. en Roche Nederland.

………………………………………………

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen