Interessant algemeen overleg bloedvoorziening op 24 april in Kamercommissie

Array

Een monopolist wordt niet gestimuleerd om op de kosten te letten’, zegt onderzoeker Barbara Baarsma van de UvA.
Bij bloedvoorziening in Nederland heeft Sanguin een monopolipositie. Op 9 november 2012 stelden Baarsma en Mutsaerts dat de prijs van bloed in Nederland relatief hoog is. Een eenheid donorbloed is in Nederland 30 procent duurder dan in de meeste Europese landen, zo bleek uit onderzoek van Universiteit van Amsterdam Nederlandse ziekenhuizen zijn verplicht bij Sanquin af te nemen, niet gunstig voor de prijsontwikkeling. In andere landen wordt import uit bijvoorbeeld Amerika toegestaan. In Nederland is dit niet toegestaan

Sanquin laat in een reactie weten dat het bloed duurder is om dat er veel geld gestoken wordt in onderzoek en dat bloed uitgebreider getest wordt op ziektenkiemen dan in andere Europese landen. Dit blijkt een verekeerde aanname te zijn van Sanguin. Zelfs met de extra testen hoeft een zak bloed niet duurder te zijn. Marktwerking zou de prijs van bloedproducten omlaag kunnen brengen en de kwaliteit om service naar donoren verbeteren. In veel Europese landen krijgen donoren zelf betaald voor het afstaan van bloed.

bloed-200x200De vergelijking van Baarsma en Mutsaerts zijn pijnlijk voor Sanguin. Bloedvoorziening is een wereldwijde verantwoordelijkheid en kennis zou ruim gedeeld moeten worden.

In het algemeen overleg zal, naar verwachting,vooral worden gesproken over de administratieve integriteit van Sanquin. En hier hebben Baarsma en Mutsaerts sterk punt, intern schuiven van kosten maakt de prijs van het Nederlandse bloed niet transparant Afzonderlijke administraties en wellicht zelfs een volledig scheiden van het publieke en private deel van Sanguin zou er zeker voor kunnen zorgen dat er een gezonde marktmechnismen leiden zal tot de gewenste efficienteslag die Sanguin kan en moet maken. Want naast de publieke taak van Sanguin, heeft Sanguin ook een privaat en dus een profit organisatie waar “gratis’ restproducten van worden gebruikt voor de productie en bereiding van stollingsfactoren, albumine en immunoglobulines. De veiligheid van de ontvangers van bloedproducten is voor alle aanbieders een belangrijk uitgangspunt welke geborgd is in GMP.

Algemeen Overleg Bloedvoorziening.

De hoofdlijnen van het bloedvoorzieningsbeleid in de periode 2012–2014 luiden als volgt:

  • – Veerkrachtig bestand van vrijwillige en onbetaalde donoren.
  • – Transparante sturing en uitvoering van beleid.
  • – Transparante kostenstructuur en veiligheidsmaatregelen.
  • – Veilige en doelmatige toepassing.

Nieuwe initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van de bloedvoorziening zullen worden getoetst aan deze hoofdlijnen. Reeds geplande en voorziene initiatieven die binnen deze hoofdlijnen zullen worden uitgewerkt in de looptijd van dit ministerieel plan worden hieronder beschreven. Hierbij zullen ook de suggesties van bij de bloedvoorziening betrokken instanties worden betrokken.

 

Agenda Volksgezondheid, Welzijn en Sport

24 april 2013

Openbaar

Tijd:

10:00 -12:00 uur

Plaats:

Suze Groenewegzaal

Soort:

Algemeen overleg

Voortouwcommissie:

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bloedvoorziening

 

Agendapunten:

1.

Actualiteiten op het gebied van de Nederlandse bloedvoorziening

29447-10 d.d. 8 december 2010

2.

Lijst van vragen en antwoorden inzake concretisering salaris Raad van Bestuur Sanquin

29447-12 d.d. 20 april 2011

Antwoorden op vragen inzake concretisering salaris Raad van Bestuur Sanquin

 

3.

Bloeddonatie door homoseksuele donors

30420-178 d.d. 26 november 2012

4.

Verslag van een schriftelijk overleg over het standpunt inzake kostentoerekening Sanquin Bloedvoorziening

29447-21 d.d. 5 maart 2013

 

5.

Verslag van een schriftelijk overleg over het Ministerieel Plan Bloedvoorziening 2012-2014

29447-20 d.d. 5 maart 2013

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen