Minder droge mondklachten bij bestraling

Array

droge-mondVia gerichtere bestraling slagen onderzoekers van het UMC Utrecht er steeds beter in speekselklieren te sparen bij patienten met mond-keelkanker. Dat kan ernstige klachten van droge mond voorkomen, een veel voorkomende bijwerking van de behandeling. Radiotherapeut dr. Chris Terhaard van het UMC Utrecht vertelde dat afgelopen weekend op een congres van de Europese Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie.

Onderzoekers van het UMC Utrecht pasten bij 102 patienten met mond-keelkanker een nieuwe bestralingstechniek toe: intensiteit-gemoduleerde radiotherapie. Dat is een zeer nauwkeurige, computergestuurde, 3D-bestralingstechniek waarmee omliggend weefsel minder stralingsschade ondervindt dan bij gewone radiotherapie. Ze hoopten naast de oorspeekselklieren ook de onderkaakspeekselklieren te sparen. Stralingsschade aan deze klieren kan ernstige droge mondklachten veroorzaken, die gepaard gaan met pijn, zweertjes, ontstekingen, kauw- en slikproblemen.

De patienten werden een jaar na de bestraling opnieuw onderzocht. Uit analyses bleek dat het bij patienten met kleine keeltumoren mogelijk was om de functie van een van de twee onderkaakspeekselklieren te behouden. Dit resulteerde in een hogere speekselproductie in de gespaarde speekselklier
en een vermindering van droge mondklachten in vergelijking met patienten waarbij de onderkaakspeekselklier een hogere bestralingsdosis had ontvangen. De functie van de oorspeekselklieren had geen belangrijke invloed op de klachten.

“We kunnen met IMRT momenteel bij 50 procent van onze patienten de stralingsbelasting dusdanig laag houden dat de speekselproductie behouden blijft. Ofschoon we dus in toenemende mate de functie van de onderkaakspeekselklier na bestraling kunnen behouden, is het essentieel voor het patienten welzijn dat dit percentage in de toekomst verder toeneemt”, zei dr. Terhaard.

Elk jaar wordt bij zo’n 2.900 mensen in Nederland een tumor in het hoofd-halsgebied vastgesteld. Zij worden vaak behandeld met radiotherapie, waardoor de (onderkaak)speekselklieren blijvend beschadigd raken en vaak ernstige droge mondklachten ontstaan. Ongeveer 70 procent van de patienten heeft hierdoor problemen met eten, slapen, spraak, verlies van tanden en verminderde mondhygiene. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, verminderde kwaliteit van leven en zelfs sociaal isolement. Droge mond-klachten zijn moeilijk te behandelen, dus het voorkomen ervan is belangrijk.

Deze studie maakt deel uit van het promotieonderzoek van dr. Tim Dijkema, die op 28 maart promoveerde aan de Universiteit Utrecht (Promotor: Prof. dr. M. van Vulpen). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van KWF Kankerbestrijding. Dr. Terhaard presenteerde de resultaten
op 20 april tijdens het 2de Forum van de Europese Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (ESTRO) in Geneve (Zwitserland).

Referenties:
Terhaard CHJ, Dijkema T, Braam P, Roesink JM, Raaijmakers CPJ. Sparing the contralateral submandibular gland in oropharyngeal cancer patients; dose-response analysis. Presented at the 2nd Forum of the European Society for Radiotherapy and Oncology, Geneva (Switzerland), April 20-23, 2013.

Dijkema T (2013). Salivary gland sparing radiotherapy. Proefschrift. University Utrecht, Utrecht, the Netherlands

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen