Verbeterproject LVB en verslaving afgesloten, Werkplaats opgericht

Array

verslavingHalf april is het Verbeterproject LVB en verslaving officieel afgerond. Gehandicaptenzorg en verslavingszorg blijven echter samenwerken aan een goed aanbod voor mensen met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken. Eén van de manieren om dat te doen, is via de Werkplaats Beter omgaan met middelengebruik.

Het Verbeterproject LVB en Verslaving is begin 2012 van start gegaan. Hoofddoel van het project was ervoor te zorgen dat meer organisaties in de gehandicaptenzorg een adequaat beleid en aanbod ontwikkelen voor preventie, begeleiding en behandeling van cliënten met LVB op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. Dat is grotendeels gelukt.

De uitkomsten van het Verbeterproject in een notendop:

  • Meer instellingen hebben hun visie en beleid geformuleerd ten aanzien van alcohol en drugsgebruik door cliënten.
  • De deskundigheid op het gebied van (problematisch) alcohol- en drugsgebruik bij begeleiders en gedragsdeskundigen is toegenomen.
  • Verslavingszorg en verstandelijke gehandicaptenzorg hebben elkaar beter leren kennen zowel op lokaal niveau als op landelijk  niveau.

Vervolg
Het verbeterproject LVB en verslaving is formeel ten einde. Maar de ontwikkelingen die in gang zijn gezet krijgen een vervolg. Gehandicaptenzorg en verslavingszorg gaan verder met het zoeken naar een goed aanbod voor mensen met LVB en middelengebruik, daarbij gebruik makend van elkaars expertise.

Het Trimbos-instituut en het landelijk kenniscentrum LVB dragen hieraan bij door het aanbieden van een leerwerkplaats voor organisaties die bezig zijn met een verbetertraject. Daarnaast blijft de toolkit beschikbaar om voor specifieke situaties de juiste methoden te zoeken.

Kijk op de website Kennisplein Gehandicaptensector voor alle informatie en handige downloads.

Werkplaats en Toolkit
In de werkplaats staat de praktische uitwerking van een passend beleid en aanbod voor alcohol- en drugspreventie, zorg en verbeterde deskundigheid centraal. Deelnemers uit de gehandicaptenzorg, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg inspireren en steunen elkaar in de werkplaats bij het praktisch uitwerken van een systematische aanpak rond middelengebruik.

In de zeven bijeenkomsten die hiervoor gepland zijn, is samen delen en samen ontwikkelen de insteek. De deelnemers worden daarbij gevoed door deskundige gastsprekers. Via de laatste versie van de toolkit wordt een overzicht gegeven van de beschikbare methoden en materialen op het gebied van preventie en zorg.

Bron: Trimbos instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen