Ziekenhuizen declareren regelmatig te veel

Array

spooknota-200x180Bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn ruim tweehonderd meldingen binnengekomen over ziekenhuisrekeningen, waarvan vermoed wordt dat er teveel in rekening is gebracht. Het komt vaak voor dat er één of meer ligdagen met overnachting worden gedeclareerd voor patiënten die wel bij een ziekenhuis zijn behandeld, maar er niet opgenomen zijn geweest. De NZa gaat verdachte declaraties onderzoeken op fraude, aldus de NOS. Er zouden per patiënt soms duizenden euro’s te veel in rekening worden gebracht.

Sint Antonius Ziekenhuis
De NOS bericht voorts dat vorige maand de Nederlandse Zorgautoriteit al bekend heeft gemaakt dat zij bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onderzoek deed, na aanwijzingen dat het ziekenhuis mogelijk foutieve of onterechte declaraties had verstuurd.

De NZa doet volgens de Wet marktordening gezondheidszorg als toezichthouder onderzoek naar de administratie van zorgaanbieders om na te gaan of zij juist declareren.

Half miljoen boete
Op de site meldt de Nederlandse Zorgautoriteit dat zij in december ook onderzoek heeft gedaan bij een ziekenhuis en dat zij eerder al een half miljoen boete heeft opgelegd aan een ziekenhuis dat ligdagen fout declareerde.

Ziekenhuizen declareren regelmatig te veel; per patiënt soms wel duizenden euro’s te veel. Dat blijkt uit meldingen bij de Nederlandse Zorgautoriteit die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen