Massaontslagen gevolg van onduidelijkheid kabinetsbeleid

Array

Zorgorganisatie Sensire heeft voor 800 thuishulpen ontslag aangevraagd. Aad Koster, directeur van ActiZ, is bang dat er nog meer zorgorganisaties zullen zijn die dezelfde maatregelen gaan nemen, zei hij in een interview op Radio 1 vanochtend. De overheid bezuinigt 40% op het budget voor thuishulp en gemeenten zijn zich aan het beraden over hoe zij dit in combinatie met een verdere overheveling van AWBZ-zorg naar de gemeenten – dus meer taken voor de gemeenten – vorm en inhoud gaan geven. Het kabinet wil bezuiniging in de thuiszorg in een hoog tempo doorvoeren met grote gevolgen voor zorgorganisaties, hun personeel en voor cliënten.
ontslag

ActiZ dringt al enige tijd aan op dat staatssecretaris Van Rijn de regie neemt en tot een zorgvuldig transitieplan komt. Guus van Monfort, voorzitter van ActiZ, bracht dit op 17 mei aan de orde tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinetsbesluit is nog niet eens formeel genomen door de Tweede Kamer en moet op een aantal punten ook nog door de Eerste Kamer. Dus wachten de gemeenten af hoe het zit. De drastische maatregel die de directie van Sensire heeft genomen is ingegeven juist door deze grote onzekerheid, want zorgorganisaties hebben die tijd niet.

De directeur van Sensire geeft aan dat het tot zes maanden duurt voor er een vergunning voor ontslag is en zijn organisatie kan het zich absoluut zich niet permitteren als zou blijken dat zijn organisatie geheel buiten de boot valt in de aanbesteding door de gemeenten. Door nu collectief ontslag aan te vragen voor alle thuishulpmedewerkers, voorkomt de organisatie een groot financieel risico.


Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen