‘Eerder arbeidsongeschikt door overgewicht’

Array

dikke vrouw overgewicht obesitasWerknemers met ernstig overgewicht lopen ongeveer de helft meer kans op definitieve arbeidsongeschiktheid dan mensen met een gezond gewicht. Ook voor minder te dikke mensen is het risico verhoogd.

Dit blijkt uit een meta-analyse ondernomen door Suzan Hobroek en collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Teneinde werknemers te beschermen tegen voortijdig vertrek uit de arbeidsmarkt verdienen langetermijninterventies ter preventie van overgewicht en obesitas in de werkende bevolking overweging,’ concluderen de auteurs in Scandinavian Journal of Work, Environment and Health (2013; epub 1 mei). Een eerdere, meer beperkte review (Obes Rev. 2008;9:572-81) wees al eens in dezelfde richting.

Een zoektocht door de literatuur leverde Hobroek et al. 1097 publicaties op, waarvan 28 aan de criteria voldeden – de kleinste met 781 deelnemers, de grootste met 1.191.027, met een mediane duur van 10 jaar.

Het relatieve risico op langdurige arbeidsongeschiktheid voor obesitas kwam uiteindelijk op 1,53 (95%-BI: 1,35-1,72), maar dat lag vooral aan de Scandinavische studies: daarbuiten kwam het uit op 1,21 (95%-BI: 0,81-1,81). Tussen mannen en vrouwen was geen verschil. Recente studies gaven wat lagere risico’s aan dan oudere studies. Minder ernstig overgewicht leidde tot een relatief risico van 1,16 (95%-BI: 1,08-1,24). Er leek geen statistisch significant verband tussen overgewicht en werkloosheid of vervroegd pensioen.

Ook gebrek aan lichaamsbeweging (op welke manier ook gedefinieerd) verhoogde het risico op arbeidsongeschiktheid, maar niet op vervroegd pensioen.

‘De resultaten impliceren dat de toenemende prevalentie van obesitas in de meeste westerse landen een punt van zorg is wat betreft arbeidsparticipatie en arbeidsgeschiktheid,’ aldus de Rotterdamse onderzoekers. ‘Een gezonde levensstijl en een gezond gewicht zijn belangrijk voor een productieve beroepsbevolking.’
Bron: NTvG/Hans van Maanen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen