Philips en VUmc sluiten grote overeenkomst over patiëntbewakingssystemen

Array

Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) en VUmc in Amsterdam breiden hun samenwerking op het gebied van zorginnovatie uit met een overeenkomst voor patiëntbewakingssystemen. Vandaag is het contract hiervoor getekend. Philips gaat alle afdelingen van VUmc, waar het intensief monitoren van patiënten nodig is, voorzien van patiëntbewakingsapparatuur. Het won de opdracht na een uitgebreide Europese aanbesteding. Beide organisaties werken ook op andere gebieden al intensief samen.

Philips VUmc

 

Van links naar rechts:Philips’IntelliVue MX800 patiëntbewakingsmonitor met geïntegreerde computer bewaakt de vitale functies en maakt ook alle andere relevante klinische patiënteninformatie aan het bed beschikbaar. De mobiele IntelliVue X2 verhoogt de veiligheid tijdens het vervoer van patiënten in het ziekenhuis. De IntelliVue MX40 is een draagbaar patiëntbewakingssysteem voor patiënten die reeds mobiel zijn.

Met de nieuwe patiëntbewakingsapparatuur, zoals de Philips IntelliVue MX800 met geïntegreerde computer, kunnen de vitale functies, zoals hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk van patiënten zeer nauwkeurig, altijd en overal worden bewaakt. Daarnaast is ook alle andere relevante klinische patiënteninformatie aan het bed beschikbaar. Zo kan snel en tijdig worden ingespeeld op veranderingen in hun gezondheidstoestand, bijvoorbeeld bij kritische patiënten op de OK, de Intensive Care of de afdeling Hartbewaking. Ook wordt de veiligheid van patiënten tijdens vervoer in het ziekenhuis verhoogd met de geavanceerde kleine mobiele Philips IntelliVue X2 patiëntbewakingssystemen. Daarnaast levert Philips draagbare monitoren voor patiënten die al op de been zijn. Er wordt door Philips een ziekenhuisbreed totaalsysteem voor patiëntenmonitoring gerealiseerd, dat volledig is geïntegreerd met het bestaande ziekenhuis ICT-netwerk.

Daarmee is naast persoonlijke bewaking op de afdeling ook bewaking vanaf centrale posten mogelijk. Artsen hebben straks altijd en overal in het ziekenhuis onmiddellijk toegang tot de meest actuele gegevens van hun patiënten via een centrale server waarop de patiëntbewakingsdata real-time wordt opgeslagen. Dit kan cruciaal zijn bij het nemen van klinische beslissingen als de toestand van een patiënt snel verandert.

“In onze academische omgeving vraagt veilige zorg voor hoogcomplexe patiënten om continue 7×24 uur optimale alertheid, waarbij we zelfs de kleinste tekenen van verandering in de toestand van onze patiënten kunnen opmerken. Dat is nu mogelijk met deze hypermoderne bewaking, die ons helpt onze zorg verder te verbeteren,” aldus Prof. dr. Wim Stalman, vice-voorzitter raad van bestuur en decaan van VUmc.
“Bij Philips vinden wij het belangrijk om ziekenhuizen met onze innovaties op alle fronten te kunnen ondersteunen bij het verbeteren van de zorg voor hun patiënten,” aldus Frans van Houten, CEO van Philips. “Het snel verkrijgen van toegang tot gegevens is een cruciaal onderdeel van het nemen van de juiste klinische beslissingen. Met dit nieuwe ziekenhuisbrede patiëntbewakingssysteem kan VUmc zijn patiënten nu nog zorgvuldiger bewaken, op iedere afdeling en in iedere zorgsituatie. Deze overeenkomst past in de lijn van de goede samenwerking die we hebben, waarbij we inzetten op het ontwikkelen van en invulling geven aan een betere gezondheidszorg.”

De overeenkomst tussen Philips en VUmc die vandaag is aangekondigd is een volgende stap in de intensieve samenwerking tussen beide partners. Beide partijen werken eveneens samen aan nieuwe medische beeldvormingsapparatuur. En medio 2012 nam VUmc de eerste, zeer innovatieve, PET/MRI scanner in Nederland in gebruik.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen