Verdere groei speerpunten Catharina Ziekenhuis

Array

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft in 2012 een positief resultaat geboekt en zag het marktaandeel van de vier speerpunten van het ziekenhuis verder groeien. Het ziekenhuis heeft een winst geboekt van 6 miljoen euro. Een lichte stijging ten opzichte van 2011. Paul Boomkamp, lid van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis, geeft aan dat het ziekenhuis financieel gezond is. “We hebben over 2012 een solide resultaat neergezet. Ons weerstandsvermogen steeg naar 18 procent.” De omzet steeg met bijna 2 procent tot 330,9 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening die het ziekenhuis vandaag publiceerde.

Het Catharina Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Naast de reguliere basisfuncties, legt het ziekenhuis zich steeds meer toe op de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en overgewicht. En met succes. panorama Catharina ZiekenhuisHet aantal unieke patiënten van het Catharina Hartcentrum en het Oncologiecentrum steeg in 2012 verder door naar ruim 53 duizend. Ook het aantal bariatrische ingrepen nam toe. In 2012 werden bijna 700 patiënten in het vernieuwde Obesitascentrum van het ziekenhuis geholpen. Ook het aantal hemodialysebehandelingen groeide. In 2012 vonden ruim 28.500 behandelingen plaats. In 2013 verhuist de dialyse-afdeling van het ziekenhuis naar het nieuwe polikliniekgebouw dat in juli in gebruik wordt genomen.

Nieuw bekostigingssysteem

De invoering van het landelijke nieuwe bekostigingssysteem DOT in 2012 is in het Catharina Ziekenhuis naar tevredenheid verlopen. “Het ziekenhuis heeft zich uitstekend weten aan te passen aan de nieuwe systematiek. Goede afspraken met de zorgverzekeraars vormden hiervoor de basis. Het huishoudboekje is op orde,”aldus Boomkamp. Het ingezette verzuimbeleid heeft in 2012 de eerste spectaculaire resultaten opgeleverd. Het ziekteverzuim is in een jaar tijd met één procentpunt gedaald tot 3,9 procent.

Strategische koers voor de komende jaren
In 2012 werd de strategische koers voor de komende vier jaar vastgesteld. Het ziekenhuis heeft van oudsher een sterke reputatie als het gaat om medische innovatie en opleidingen. In de komende jaren wordt extra aandacht besteed aan gastvrijheid. Het bevorderen van het welzijn van de patiënt is voor het Catharina Ziekenhuis het belangrijkste thema voor de komende jaren. Daarnaast wordt ingezet op gestroomlijnd werken, waarbij stapsgewijs de knelpunten in de bedrijfsprocessen worden aangepakt. Zo richt het ziekenhuis zich de komende jaren extra op het verbeteren van de menselijke samenwerking tussen de verschillende afdelingen.

‘Operatie comfort’
Begin 2012 werd de nieuwe apotheek bij de ingang van het ziekenhuis geopend. Ook werd het startsein gegeven voor het nieuwe polikliniekgebouw met acht bouwlagen. De bouwkundige oplevering hiervan is in de zomer van 2013. Vanaf dat moment worden de patiënten ontvangen in een moderne gastvrije omgeving. Het verblijf in het nieuwe poligebouw zal voor de patiënt aangenamer zijn. Door de ruimtelijke indeling wordt efficiënter gewerkt. Na de renovatie zitten alle onderzoeksafdelingen bij de desbetreffende polikliniek. Het wordt voor de patiënt dus ook makkelijker om de weg te vinden in het gebouw. Na de oplevering gaat ‘operatie comfort’ door met de totale renovatie van het beddenhuis.

Meetbaar Beter
De hartcentra van het Catharina Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein werkten in 2012 aan de eerste set kwaliteitsindicatoren voor hartzorg. Onder de noemer Meetbaar Beter wordt met een nieuwe methodiek gemeten wat het effect van bepaalde ingrepen is. Niet alleen de medische uitkomst speelt een rol, ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven van de patiënt na de ingreep. Deze openheid van zorg geeft inzicht in resultaten en helpt tegelijkertijd om de zorg ook daadwerkelijk te verbeteren. In de toekomst gaat het ziekenhuis die openheid ook geven over resultaten van de oncologische zorg.

Vernieuwde website 
Het jaarverslag is dit jaar ook volledig digitaal beschikbaar op de in 2012 vernieuwde website van het ziekenhuis. Op www.catharinaziekenhuis.nl/jaarverslag is het complete jaarverslag te downloaden. Op www.jaarverslagenzorg.nl is vanaf donderdag de jaarrekening over 2012 op te vragen.

Recente artikelen