Toename openstaande vacatures doktersassistenten

Array

Het aantal openstaande vacatures voor doktersassistenten neemt toe. In maart 2013 is het aantal vacatures bij doktersassistenten opgelopen tot 660. Met een percentage van 3,7% ligt dit fors hoger dan het gemiddelde in de zorgsector van 1,2%. Ook de tijd die gemiddeld nodig is om een vacature voor doktersassistenten te vervullen neemt toe en bedraagt nu 85 dagen. Dit blijkt uit de recente meting van de Vacaturemonitor Doktersassistenten die is uitgevoerd in opdracht van het Campagneteam werken in de huisartsenzorg.

Meeste vacatures bij praktijken
De vacaturegraad is het aantal werkenden in verhouding tot het aantal openstaande vacatures.  Bij huisartsenpraktijken is de vacaturegraad met 5% het hoogst. Bij de huisartsenposten (2%) en gezondheidscentra (1,7%) zijn er minder problemen. Ook regionaal zijn er verschillen te zien. In de regio’s noordwest (180), oost (120), zuidoost, west (beide 110) en zuidwest (100) zijn er veel openstaande vacatures, terwijl er in de regio’s noord en midden respectievelijk 60 en 30 vacatures open staan. In noord, oost en zuidwest is er een dalende trend in het percentage vacatures te zien. Het aantal vacatures in de regio’s zuidoost en west neemt al een jaar lang toe.

Gemiddeld 85 dagen vacant
Landelijk gezien is de gemiddelde tijd om een vacature te vervullen de afgelopen periode licht gestegen tot 85 dagen. Bij de meting in oktober 2012 bedroeg deze nog gemiddeld 80 dagen. In de regio Noordwest duurt het, met gemiddeld 146 dagen, het langst voordat een vacature is opgevuld. Wel kan men veel meer dan in het verleden een gediplomeerde doktersassistent aantrekken.

Invulling van de vacatures
In de afgelopen periode verviel een kwart van de openstaande vacatures doordat doktersassistenten die al in dienst waren hun uren uitbreidden of doordat deze zijn ingevuld door invallers en waarnemers. Van de vervulde vacatures is  46% opgevuld door doktersassistenten die van een andere huisartsenvoorzieningkwamen, 29% kwam vanuit de opleiding en 13% werkte eerder bij een andere zorginstelling.

Volgende meting ook praktijkondersteuners
De instroom in de opleiding tot doktersassistent neemt na een jarenlange stijging af. Dit betekent dat het aanbod vanuit de schoolbanken over een paar jaar alleen nog maar krapper zal worden. Het Campagneteam werken in de huisartsenzorg zet zich in voor een gezonde arbeidsmarkt voor doktersassistenten, maar ook praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. De vacaturemonitor wordt vanaf de volgende meting uitgebreid met de POH functie.

In juni vindt deze volgende meting plaats. Huisartsenpraktijk, gezondheidscentra en huisartsenposten ontvangen een digitale vragenlijst met een beperkt aantal vragen over vacatures. Om regionale verschillen op de arbeidsmarkt aan te kunnen geven en gerichte ondersteuning te bieden is een grote respons van belang.

Over de vacaturemonitor
De vacaturemonitor meet hoeveel vacatures er zijn en hoeveel er al dan niet vervuld worden. Dit geeft een beeld van de reikwijdte van het probleem en waar het zich voordoet. Met periodieke metingen heeft men op systematische wijze een permanente vinger aan de pols van de arbeidsmarkt voor doktersassistenten en binnenkort ook voor praktijkondersteuners. De uitkomsten kunnen dan aanleiding zijn om verdere stappen te ondernemen. Aan deze vacaturemonitor namen bijna 600 huisartsenpraktijken, huisartsenposten en gezondheidscentra deel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen