Centrale hersengebieden minder goed verbonden bij schizofrenie

Array

chizofrenie-200x200Bij patienten met schizofrenie zijn belangrijke centrale hersengebieden minder goed met elkaar verbonden dan bij gezonde proefpersonen. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht. Hij beschrijft de resultaten in het tijdschrift JAMA Psychiatry eerder deze maand.

Van den Heuvel en collega’s analyseerden via MRI-scans de netwerkstructuur van de hersenen van patienten met schizofrenie en gezonde proefpersonen. In twee onafhankelijke onderzoeken bestudeerden ze bijna honderd patienten en honderd gezonde proefpersonen.

Tussen patienten met schizofrenie en gezonde proefpersonen blijkt het aantal verbindingen binnen de zogenaamde `rich club’ te verschillen. De rich club is een groep van centrale hersengebieden (hubs) met bovengemiddeld veel verbindingen met omringende gebieden en met elkaar. Van den Heuvel laat zien dat patienten met schizofrenie hier de sterkste afwijkingen hebben: de hersengebieden van de rich club zijn minder goed met elkaar verbonden. De rich club vormt een centrale plaats in de hersenen waar veel informatie aan elkaar wordt verbonden.

Slechte koppeling
De resultaten betekenen dat de hersenen minder goed in staat zijn om verschillende informatiestromen aan elkaar te koppelen en te integreren, legt Van den Heuvel uit. “Een kenmerkend symptoom van schizofrenie is het verminderd vermogen van patienten om gedachten van verschillende cognitieve functies aan elkaar te koppelen. Een slecht verbonden rich club zou dit in theorie kunnen verklaren.” Volgens Van den Heuvel suggereren zijn bevindingen dat schizofrenie misschien niet het gevolg is van hersenbeschadigingen, maar van minder ontwikkelde `verbondenheid’ of connectiviteit.

Van den Heuvel en collega’s bestuderen het `connectoom’ van het brein. Dat is een gedetailleerde kaart van de verbindingen van de hersenen, een wegenkaart waar de verbindingsbanen tussen hersengebieden op staan. Via speciale MRI-scans, de zogenaamde `diffusie tensor imaging’, maakt Van den Heuvel de organisatie van het connectoom zichtbaar. Van den Heuvel voerde dit onderzoek uit aan het UMC Utrecht Hersencentrum, gefinancierd door de NWO.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen