Diagnose in één dag bij verdenking op longkanker

Array

thuiszorg1Alle diagnostiek onder één dak voordeel voor patiënt
Longarts en promovendus Jos Stigt, werkzaam in Isala te Zwolle, verdedigt op 19 juni a.s. aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn proefschrift “Thoracic masses; from chest radiography and ultrasound guided biopsies to molecular biology”. In het proefschrift komen meerdere aspecten en toepassingen van moderne diagnostiek naar zowel goed- als kwaadaardige tumoren in de borstkas aan de orde.

Stigt beschrijft onder meer een eendaags diagnoseprogramma dat in Isala ontwikkeld en geëvalueerd werd voor patiënten met een foto die mogelijk wijst op longkanker. Uit zijn promotieonderzoek blijkt dat bij 85% van de patiënten met kanker alle onderzoeken voor de diagnose en het tumorstadium op één diagnosedag kunnen worden afgerond. Over het algemeen kan dan binnen een week het behandelplan met de patiënten worden besproken. Behalve de mogelijkheid tot snellere diagnostiek blijkt uit zijn promotieonderzoek ook dat de uitvoering van een bronchoscopie vaak overbodig is en vervangen kan worden door bijvoorbeeld een minder belastende punctie.

Voordelen voor patiënt
Stigt concludeert in zijn onderzoek dat de diagnose longkanker met een standaard diagnoseprogramma op een efficiënte manier kan worden vastgesteld en met een zeer korte wachttijd. In de ochtend wordt een PET-CT scan gemaakt. Afhankelijk van de resultaten worden in de middag aanvullende onderzoeken gedaan. Gestreefd wordt naar het stellen van de diagnose en het stadium van de kanker met behulp van één onderzoek.

Behalve de snelheid van diagnostiek zijn er volgens Stigt dus ook nog andere voordelen. De patiënt hoeft niet naar verschillende ziekenhuizen voor verschillende onderzoeken. Vaak wordt bij deze patiënten routinematig een als belastend ervaren bronchoscopie uitgevoerd. Dit blijkt bij veel patiënten overbodig, omdat de informatie ook verkregen kan worden met bijvoorbeeld puncties en biopten die nauwkeurig en veilig onder echogeleide kunnen worden gedaan. Het onderzoek van Stigt illustreert duidelijk het voordeel voor patiënten als alle diagnostiek onder één ziekenhuisdak aanwezig is.

Voorwaarden
Stigt noemt een aantal voorwaarden voor het efficiënt werken van een diagnostisch dagprogramma. Dit zijn een goede patiëntselectie, een protocol of werkplan, de aanwezigheid van het complete scala aan moderne diagnostische technieken en artsen die de resultaten kunnen interpreteren en met de patiënt bespreken.

Curriculum Vitae
Jos Stigt (Rotterdam, 1962) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werkt als longarts in Isala te Zwolle en heeft daar ook het onderzoek uitgevoerd. Voor één onderdeel van het onderzoek (naar DNA onderzoek op celmateriaal) is financiering verkregen van AstraZeneca.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen