Experts onderwijzen plastisch chirurgen uit hele wereld nieuwste technieken rond borstreconstructie in Utrecht

Array

borstkanker-jpg1Kwaliteitsimpuls voor plastische chirurgie
Plastisch chirurgen uit de hele wereld kwamen 14 en 15 juni naar Utrecht om de meest geavanceerde technieken met betrekking tot borstreconstructies te leren. Borstreconstructies vormen een steeds belangrijker onderdeel van de behandeling bij borstkanker, bijvoorbeeld als een (gedeelte van de) borst verwijderd moet worden. Door bijzondere microchirurgische technieken zijn plastisch chirurgen bij uitstek de expert op dit gebied. De internationale cursus en kennisuitwisseling wordt mogelijk gemaakt en georganiseerd door de Dr Nicolaes Tulp stichting (www.drtulp.nl). Het bijzondere is dat alle operatietechnieken worden geoefend op menselijke preparaten om de dagelijkse praktijk zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. Voor dit in de wereld unieke concept wordt nauw samengewerkt met de vakgroep Anatomie van het UMC Utrecht.

Initiatiefnemers van de bijeenkomst in Utrecht Martine van Huizum (plastisch chirurg, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) en Hein ter Linden (plastisch chirurg, Diakonessenhuis Utrecht – Zeist – Doorn) leggen uit: “Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van vooraanstaande operateurs uit de hele wereld en de best mogelijke omstandigheden. Zeer ervaren plastisch chirurgen doen alle operaties ‘live’ voor en daarna voeren de cursisten deze ingreep zelf uit op hun eigen preparaat. Daarmee benaderen we de werkelijkheid zo dicht mogelijk met als resultaat betere skills en uiteindelijk betere kwaliteit van zorg voor de patiënt.”

Anatomische les
Voor de cursus in Utrecht hebben zich circa 30 plastisch chirurgen uit Nederland ingeschreven en 10 internationale collega’s. De Tulp stichting organiseert jaarlijks deze tweedaagse cursus voor ervaren plastisch chirurgen om ze de meest geavanceerde technieken te leren. De naam van de stichting verwijst naar het beroemde schilderij van Rembrandt ‘De anatomische les van dr Nicolaes Tulp’, waarop precies wordt afgebeeld waar de stichting voor staat: onderwijs met menselijk materiaal en anatomische kennis als basis. De stichting stelt ieder jaar een bepaald onderdeel van de plastische of hand- en polschirurgie centraal. Dit jaar is dat de partiële en totale borstreconstructie met ruim 40 cursisten en in totaal 70 betrokken personen. In voorgaande jaren waren dat onderwerpen als polschirurgie, reconstructie van handletsels en aangezichtschirurgie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen