Al vanaf 30 jaar alert zijn op hart- en vaatziekten

Array

Bij 30% van de sterfte in Nederland zijn hart- en vaatziekten de oorzaak. De ziekten komen vaker voor bij mensen van niet-westerse afkomst en bij hen op jongere leeftijd. Ook laaggeletterden lopen meer risico op deze ziekten. Apothekers en huisartsen moeten daarom alerter zijn op risicofactoren, bij patiënten met een niet-westerse achtergrond zelfs al vanaf 30 jaar. Dat schrijven diverse zorgprofessionals in MFM, het Tijdschrift over praktijkgerichte farmacotherapie.

Het hogere risico op hart- en vaatziekten heeft bij mensen met een niet-westerse achtergrond vaak een genetische oorzaak, maar ook factoren in de cultuur, taalvaardigheid en opleiding spelen een grote rol. Mensen met een west en zuidelijk Afrikaanse achtergrond hebben vaker een hoge bloeddruk en ook een ernstigere vorm. Mensen met een Zuid-Aziatische afkomst hebben meer kans op diabetes mellitus type 2. Laaggeletterden hebben vaker een hoger risico vanwege hun ongezondere leefstijl. Eentiende van de Nederlanders en dertig procent van de migranten in Nederland zijn laaggeletterd. Dit vraagt van hulpverleners ‘aanpak op maat’: zij moeten hun advies aanpassen in die zin dat het voor de patiënt begrijpelijk en goed uitvoerbaar is. Bij mensen met een niet-westerse achtergrond dus al op jongere leeftijd.

MFMDriemaal daags

Een voorbeeld is het geven van goede medicatie-instructies. Driemaal daags één tablet snappen veel mensen niet, zij slikken dan toch in één keer drie tabletten. Om dit probleem te voorkomen kunnen artsen en apothekers voorlichtingsmaterialen in de eigen taal inzetten, een (liefst professionele) tolk inschakelen en controleren of de patiënt het begrepen heeft. Bijvoorbeeld door aan de patiënt te vragen hoe hij of zij thuis de medicijnen gaat gebruiken. Dit is niet alleen handig bij de behandeling van hart- en vaatziekten, maar bij alle behandelingen.

Afwijken van standaard

De auteurs vinden dat de NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement te weinig specifieke adviezen geeft voor mensen met een niet-westerse afkomst en laaggeletterden. Hierdoor is het lastig voor artsen en apothekers om te weten wanneer ze van de standaard moeten afwijken. De etnische herkomst zou moeten worden gezien als een aparte risicofactor naast de bekende risicofactoren zoals overgewicht en roken. Het artikel geeft handvaten zodat zorgverleners bij deze doelgroepen hart- en vaatziekten toch snel kunnen opsporen en behandelen.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen