Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

Array

ruwaardCuratoren streven naar een doorstart Ruwaard van Putten ziekenhuis
De Stichting Ruwaard van Putten ziekenhuis is vanochtend door de rechtbank Den Haag failliet verklaard. De rechtbank heeft mr. Henri Bentfort van Valkenburg en mr. Martijn Vermeeren aangesteld als curatoren. Beide curatoren zijn in een ver gevorderd stadium in gesprek met een aantal overnamepartijen uit de zorgsector om een doorstart van het ziekenhuis te realiseren.

De zorgverlening aan patiënten gaat vooralsnog onveranderd door. De zorgverzekeraars garanderen de zorgverlening en patiëntveiligheid in het kader van hun wettelijke zorgplicht. In samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt gelijktijdig met het onderzoek naar een doorstart een afbouwscenario voorbereid. Als er op korte termijn geen doorstart kan worden gerealiseerd, zal dit plan worden uitgevoerd. De Inspectie moet dit scenario formeel goedkeuren voordat het in gang wordt gezet.

Sinds november vorig jaar is duidelijk dat het Ruwaard van Putten ziekenhuis niet op eigen kracht kan voortbestaan. De Raad van Bestuur overlegt sindsdien met een aantal zorgpartijen over een overname waarbij het ziekenhuis voor de regio behouden blijft.  De rechtbank heeft op verzoek van het ziekenhuis beide curatoren op 5 juni aangesteld als zogenaamde ‘stille bewindvoerder’ om de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken. De gesprekken over een doorstart lopen nog.

Directe aanleiding voor het vandaag uitgesproken faillissement is dat het ziekenhuis niet in staat is de salarissen over juni te betalen.  De curatoren voeren momenteel intensief overleg met de overnamekandidaten met als doel een doorstart te realiseren. Daarbij is er nauwe afstemming met zorgverzekeraars, banken, het Waarborgfonds voor de Zorgsector, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De curatoren delen het volgende mee:

Patiëntenzorg

·         Alle zorg voor patiënten gaat vooralsnog onveranderd door.

·         Zorgverzekeraars hebben een wettelijke zorgplicht en garanderen de zorg en betaling van de verrichtingen.

·         Als er eind deze week geen doorstart mogelijk blijkt, wordt een datum bepaald waarop een afbouwplan in werking treedt. De zorg wordt dan gefaseerd overgebracht naar andere zorgverleners in de regio. Dit plan wordt opgesteld door de Raad van Bestuur en vooraf ter goedkeuring voorgelegd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Pas als de Inspectie toestemming geeft,  zal de zorg worden afgebouwd.

·         Voor patiënten verandert er op korte termijn niets. Zij kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen en worden daar behandeld volgens de gemaakte afspraak. Voor patiënten met vragen is het telefoonnummer 0181-658645 geopend.

Medewerkers

·         Vanwege het faillissement krijgen alle medewerkers formeel ontslag. Daarbij geldt een ontslagtermijn die, afhankelijk van de lengte van het dienstverband, tussen de vier en zes weken ligt.  Tijdens de ontslagtermijn gaan de werkzaamheden gewoon door.

·         De loonbetaling over de maand juni wordt onder de loongarantieregeling overgenomen door het UWV. Medewerkers zullen dus met een vertraging van enkele weken hun volledige loon over juni ontvangen, inclusief eventuele toeslagen. Ook krijgen zij via het UWV hun loon over de nu lopende opzegtermijn.  Op dit moment wordt door het UWV onderzocht hoe de administratieve afhandeling hiervan kan plaatsvinden.

·         Een aantal medewerkers was al in een eerdere ronde ontslag aangezegd. Dat ontslag blijft in stand. De opzegtermijn zal echter niet langer duren dan zes weken na vandaag.

 

Artsen

·         Met medische staf vindt vanaf vandaag  overleg plaats over de komende periode. De overeenkomsten van het ziekenhuis met de maatschappen lopen voorlopig gewoon door .

 

Leveranciers

·         Crediteuren kunnen hun vorderingen indienen bij de curatoren via [email protected] of per post: Buren Advocaten t.a.v. faillissementsadministratie, Postbus 18511, 2502 EM Den Haag, tel. 070 3184287.

·         Leveranciers met vragen over hun contracten of lopende bestellingen kunnen contact opnemen met hun vaste contactpersoon bij het ziekenhuis. Zij  zullen na overleg met de curatoren zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de status hiervan.

Er zal vanmiddag om 14.30 uur een persconferentie worden gehouden. Nader bericht hierover volgt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen