Fijn stof: iSPEX Meetdag op maandag 8 juli

0
400

Het is zover: na een beroerd voorjaar, is er nu stabiel zomerweer. En dat is nodig voor de iSPEX Meetdag. Die vindt plaats op maandag 8 juli: duizenden Nederlanders ontdekken dan via experiment iSPEX wat er in de lucht zit die zij inademen. Gezonde longen zijn van levensbelang, daarom is het Longfonds hoofdpartner. “Luchtvervuiling kan ziek maken, dat besef dringt nu door”, zegt directeur Michael Rutgers.

Op maandag meten duizenden mensen met hun smartphone de luchtkwaliteit in de eigen omgeving. Dit leidt tot meer bewustwording over hoe gezond de lucht in Nederland is. Uiteindelijk moeten de metingen leiden tot een ‘fijnstofkaart’ van Nederland. De techniek is zowel experimenteel als veelbelovend. Het experiment van deze week moet helder maken of de nieuwe techniek geschikt is om de luchtvervuiling goed in kaart te brengen. “Het Longfonds droomt van een toekomst waarin iedereen op elk gewenst moment de actuele luchtkwaliteit kan bekijken.”

iSPEX-proto2a-300x200Dat de techniek via een app voor iedereen beschikbaar is, vindt Rutgers grote winst. “Iedereen kan nu zelf aan de slag, stil staan bij luchtvervuiling en hopelijk ook bij de eigen rol.” Dat zoveel Nederlanders zich aanmeldden voor het experiment, is voor Rutgers een duidelijk signaal. “Mensen vinden gezonde lucht belangrijk. iSPEX geeft hen iets in handen, in de eigen omgeving.”

Gezonde keuzes

De lucht in Nederland is niet gezond. ““Luchtvervuiling kan mensen ziek maken – als eerste in de longen, want daar komt luchtvervuiling je lichaam binnen.” Luchtvervuiling van verkeer, met name fijnstof en roet, vormt een risico voor de gezondheid van mensen. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren.

Luchtvervuiling beter in kaart brengen is één ding. Het Longfonds vindt het daarnaast vooral ook belangrijk dat de juiste maatregelen de lucht gezonder maken en mensen beschermen tegen de risico’s van luchtvervuiling. “Bouw bijvoorbeeld geen nieuwe scholen naast drukke verkeerswegen en neem gezondheidskundig advies van de regionale GGD serieus. Er kan nog veel worden verbeterd aan luchtkwaliteit en gezondheid”, zegt Rutgers.

Een kaart met alle metingen op de Meetdag vind je hier.

Bron: Longfonds

Vorig artikelFijn stof door slijtage schaadt gezondheid
Volgend artikelDiabetes en ramadan: veilig vasten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.