Zieke werknemers staan positiever tegenover re-integratie door het inzetten van training en coaching

Array

geld1-200x200Ziekteverzuim is een grote kostenpost voor werkgevers. Door zieke werknemers zelfmanagement-instrumenten aan te bieden in de vorm van training, coaching en een brochure over de eerste twee ziektejaren (de Werkwijzer), staan werknemers zekerder in hun re-integratieproces, verlopen gesprekken met de bedrijfsarts beter, en wordt er structureler samengewerkt aan een terugkeer naar de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek door Blauw Research in opdracht van Project DIAlooggestuurde re-integratie (DIA). Ook artsen geven aan positief te zijn over de effecten van de zelfmanagementinstrumenten en zien progressie bij de deelnemers waardoor de re-integratie positiever verloopt.

De deelnemende werknemers aan de pilot van Project DIA zijn blij met de zelfmanagement instrumenten in de vorm van coaching, training en de Werkwijzer. Tijdens moeizame re-integratietrajecten kan het de frustraties verminderen en samenwerking op de lange termijn bevorderen. De werknemers geven aan nieuwe doelstellingen te hebben: meer sturen, meer voorbereiden, meer toelichten, meer pro-actief zijn, meer samenwerken en meer denken vanuit oplossingen. Men staat steviger in zijn schoenen, wat niet altijd op korte termijn leidt tot terugkeer naar de werkvloer, maar op de langere termijn wel tot een hogere participatie.

Volgende fase van Project DIA
In de laatste fase van dit project worden de ontwikkelde instrumenten vertaald naar een e-learning programma. Via deze module wordt de zieke werknemer ondersteund in het inzicht krijgen in reële mogelijkheden en beperkingen in de werksituatie. Het accent zal daarbij liggen op het optimaliseren van een evenwichtige dialoog tussen zieke werknemer en bedrijfsarts/werkgever.

De Whiplash Stichting Nederland, de Steungroep ME & Arbeidsongeschiktheid en de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging voeren gezamenlijk het project DIAlooggestuurde re-integratie (project DIA) uit. ME/CVS, Whiplash en PDS hebben gemeen dat ze als ‘moeilijk objectiveerbaar’ worden aangemerkt en/of pas laat worden onderkend.

Blauw Research bv is één van de toonaangevende full service onderzoekbureaus van Nederland. Er werken 120 medewerkers in Nederland, Duitsland en Engeland. Ze ondersteunt bedrijven en instellingen bij het nemen van beslissingen die leiden tot verbeterde stakeholderrelaties, producten en diensten en inzet van middelen. Blauw Research staat voor betrokkenheid en originaliteit en is gedreven om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de business successen van  haar opdrachtgevers. Blauw werkt voor (internationale) klanten in diverse branches – o.a. Public, FMCG, Retail, Telecom, Finance, Healthcare, Energie – en is actief in diverse werkvelden zoals Marketing, Media, Communicatie, Sponsoring, Customer Relations en Pricing. In 2009 heeft Blauw de MOAward ontvangen voor marktonderzoekbureau van het jaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen