Waarschuwing hitte en smog in kustprovincies voorbij ondanks hittegolf

Array

Het wordt geleidelijk aan minder warm, waardoor gezondheidsrisico’s van hitte en smog afnemen. Het nationaal hitteplan is niet meer actief in de kustprovincies (Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland), maar wel in de rest van Nederland. Er is nog een kleine kans dat in het oosten lokaal matige smog door ozon ontstaat.

Uit verwachtingen van het KNMI blijkt dat het in het oosten, midden en zuiden van het land nog warm blijft, met maximumtemperaturen boven de 27 graden. En daardoor is het sinds vandaag ook een hittegolf. Het hitteplan blijft daarom actief in de overige provincies. Dit betekent dat het in deze gebieden nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

zomer 3En we zijn nog niet van de warmt af. Nadat in de loop van vandaag de kans op onweer toeneemt, krijgen we enkele bloedhete dagen. De temperaturen liggen morgen tot en met zondag tussen 26 en 31 graden. Er is veel zon, maar ook zullen pittige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen die lokaal zware wateroverlast kunnen veroorzaken. Houd de weerberichten en uitgegeven waarschuwingen de komende dagen goed in de gaten.
Begin volgende week wordt het tijdelijk minder extreem warm, maar de zomer zet later opnieuw aan met hogedruk.

Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.

Smog door ozon
De drempel van matige smog door ozon kan aan het einde van de middag of in het begin van de avond in oost Nederland worden overschreden. In de rest van Nederland is de smog door ozon voorlopig voorbij. Vanaf donderdag wordt er in het gehele land geen smog meer verwacht.

Bij smog adviseert het RIVM om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Vooral kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen dan hinder ondervinden. Wie klachten krijgt, kan het beste zoveel mogelijk binnen blijven.De hittegolf 2013 is vandaag een feit. Zodra het kwik in De Bilt de 25 graden aantikt, is er voor het eerst sinds 2006 sprake van een nieuwe landelijke hittegolf. Ook regionaal zal er vandaag sprake zijn van hittegolven. De temperaturen komen bij veel zon uit op waarden tussen 25 en 30 graden.

Bron: RIVM en KNMI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen