Snel debat nodig over ontslag 800 thuiszorgmedewerkers

ontslagVolgens SP-Kamerlid Paul Ulenbelt moet er snel in de Kamer gesproken worden over het door het UWV goedgekeurde ontslag van 800 thuiszorgmedewerkers in de Achterhoek. ‘Zorginstelling Sensire beroept zich op onduidelijkheid over de contracten met de gemeente de komende jaren. Maar dat is geen reden voor ontslag, ook volgend jaar is thuiszorg nodig.’

Paul UlenbeltUlenbelt heeft daarom zijn collega’s van de commissie Sociale Zaken verzocht terug te komen van het zomerreces, zodat de Tweede Kamer nog voor het ontslag onomkeerbaar is, hier een stokje voor kan steken. ‘Ik snap werkelijk niet waarom het UWV meewerkt aan wat vakbond ABVAKABO terecht een preventieve ruiming noemt. De plannen in de thuiszorg zijn nog zo onduidelijk dat je echt niet nu al kunt beginnen met het ontslaan van mensen.’

Een meerderheid van de Kamercommissie moet instemmen met terugkeer van het reces. In de loop van de volgende week komt daar duidelijkheid over. Ulenbelt verwacht geen problemen. ‘Ik weet dat veel partijen zich hier zorgen over maken. Mijn PvdA-collega Otwin van Dijk schreef op 8 juni nog dat een collectieve ontslagvraag zoals bij Sensire onnodig is. Ik hoop er dus op dat we samen op kunnen trekken om dit te voorkomen.’