Terugkeer malaria in Nederland met de komst van de malariamug onwaarschijnlijk

Array

In Nederland kennen wij de ziekte malaria voornamelijk als ‘import’ ziekte, door het reizigersverkeer tussen Nederland en de (sub)tropen. In Nederland hebben we in de periode 1970-2000 een toename gezien in het aantal ‘import’ gevallen van malaria doordat malaria wereldwijd is toegenomen en door het toegenomen reizigersverkeer tussen Nederland en de (sub)tropen. Malariamuggen ontwikkelen zich in permanente wateren met veel plantengroei (vooral flab en kroossloten of sloten met een ruige oevervegetatie (achterstallig onderhouden)) en tegenwoordig dus ook in oude gierputten. De meeste malariamuggen brengen geen malaria over en de Europese malariaparasiet komt niet in Nederland voor.
Zie voor meer informatie over de verspreiding van muggen in Nederland en Europa die malariaparasieten kunnen overbrengen, de volgende artikelen:  ‘A continental risk map for malaria mosquito vectors in Europe’ (2002) (pdf);  ‘Distribution of Anopheles in the Netherlands (2002)’ (pdf)Malariamuggen na een bloedmaalHet is niet waarschijnlijk dat malaria in Nederland zal kunnen terugkeren, onder andere doordat specifieke omstandigheden voor transmissie van malaria hier nu ontbreken.

In de volgende artikelen wordt met argumenten onderbouwd waarom het niet waarschijnlijk geacht wordt dat malaria als endemische ziekte in Nederland terugkeert bij een stijging van de temperatuur of uitbreiding van (moerassige) natuurgebieden. Zie ook de artikelen:  ‘Terugkeer van endemische malaria in Nederland uiterst onwaarschijnlijk’ (pdf)  (Ned. Tijdschr. Geneesk. 143, 836; 1999) en  ‘Malaria niet in opmars in Lage Landen’ (pdf) (Natuur en Techniek 68 (7/8), 32; 2000)

Bron: WUR

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen