Kosten tuberculose in de EU 537 miljoen euro per jaar

Array

Volgens een conservatieve schatting bedragen de kosten van tuberculose (tbc) in de Europese Unie 537 miljoen euro per jaar. Dat is de conclusie van een wetenschappelijke studie[1] die vandaag is gepubliceerd in het ‘European Respiratory Journal’ en waarvan het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds medeauteur is. KNCV Tuberculosefonds heeft eerder dit jaar de kosten van tuberculose en tbc-bestrijding in Nederland geschat op 33 miljoen euro[2].

De kosten van behandeling van ‘gewone’ tbc-patiënten in de 18 meer welvarende EU-lidstaten wordt geschat op €7.848 per ziektegeval (Nederland €8.340), terwijl de kosten van multiresistente en extensief- resistente tuberculose worden geschat op respectievelijk  €54.779 en €168.310 (Nederland: €46.990 en €148.136). De indirecte kosten van tuberculose door productiviteitsverlies wordt geschat op €2.434 per patiënt.

tbcDe kosten van tuberculose in Nederland worden volgens de Europese studie, geleid door Prof Roland Diel van het Universitair Medisch Centrum Schleswig-Holstein, geschat op ruim 11 miljoen euro[3]. In de Europese studie is niet gekeken naar de kosten van het actief opsporen van tbc-patiënten door contactonderzoek en het screenen van risicogroepen, vaccinatie van kinderen, surveillance, et cetera. Die bedragen volgens de Nederlandse studie nog eens 20 miljoen euro.

De Europese studie heeft wel gekeken naar de ziektelast in DALY’s (Disability-Adjusted Life-Years). Dit is het verlies van gezondheid die veroorzaakt wordt door ziekte. Als deze ziektelast wordt vertaald in geld, bedragen de extra kosten van ziekte en verlies van levens, naast de hierboven genoemde directe en indirecte kosten, voor tuberculose nog eens 5,4 miljard euro voor de gehele EU[4].

 

Werkelijke kosten hoger
“Dit zijn voorzichtige aannames” zegt Gerard de Vries van KNCV Tuberculosefonds, medeauteur van de publicatie. ”De kosten in Europa zijn waarschijnlijk veel meer dan nu is berekend. En dat terwijl de kosten per patiënt door de langdurige behandeling met veel medicijnen nu al erg hoog zijn. De Nederlandse studie die gebruikt werd voor deze Europese studie, laat bovendien zien dat de totale kosten van tuberculose en tbc-bestrijding wel drie keer zo hoog kunnen zijn.” De pas gepubliceerde studie waarschuwt voor een verdere stijging van de toch al hoge kosten door een toename van het aantal gevallen van resistente en multiresistente tuberculose. De behandelkosten van deze patiënten zijn namelijk vele malen hoger dan van ‘gewone’ tbc-patiënten.

Kosten vaccin-ontwikkeling relatief laag in vergelijking met jaarlijkse kosten tuberculose
Jelle Thole, directeur van TuBerculosis Vaccine Initiative uit Lelystad, heeft met belangstelling kennis genomen van deze nieuwe cijfers. “We hebben recent een business case gepresenteerd voor de ontwikkeling van nieuwe tbc-vaccins. Hierin hadden we berekend dat het ongeveer 600 miljoen euro zal kosten om nieuwe vaccins te ontwikkelen die mensen beschermen tegen het krijgen van de ziekte. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag is, is het relatief klein in vergelijking met de jaarlijkse kosten van tuberculose, alleen al in Europa. We hopen dat deze nieuwe gegevens meer donoren zal overtuigen om te investeren in vaccins, want zonder nieuwe vaccins is het onwaarschijnlijk dat tuberculose ooit uitgeroeid zal worden.”

 

Bron: KNCV Tuberculosefonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen