Menzis wijst verzoek van man met clusterhoofdpijn af

Array

Zorgverzekeraar Menzis weigert een experimentele behandeling te vergoeden voor een man uit Deventer met ernstige clusterhoofdpijn. Dat meldt RTV Oost. Na veel ophef eerder deze week mag een jonge vrouw uit Arnhem die behandeling wel ondergaan. Reza Khani uit Deventer probeert al een jaar in aanmerking te komen voor precies dezelfde experimentele behandeling als die waar de 25-jarige Andrea nu toch een vergoeding voor krijgt.

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor het verzoek van de Arnhemse Andrea voor het vergoeden van een experimentele medische behandeling in België. De behandeling die Andrea in België wil ondergaan, valt niet onder de basisverzekering. De overheid bepaalt welke behandelingen wel en welke niet onder de basisverzekering vallen.
De experimentele behandeling die Andrea in België moet ondergaan is ook in Nederland beschikbaar. Onder leiding van een academisch centrum loopt er op dit moment een onderzoek waarbij dezelfde behandeling wordt gebruikt.
migraine-200x200Het liefst zouden we zien dat Nederlandse patiënten in aanmerking komen voor het onderzoek in Nederland. Dit onderzoek is er namelijk op gericht om medische bewijsvoering te vinden over het resultaat van deze methode. Dit medisch wetenschappelijke bewijs (evidence based) kan namelijk voor de toekomst discussies voorkomen en ook zorgen dat de behandeling door de overheid in de basisverzekering opgenomen wordt.

Omdat de behandeling in België voor Andrea op korte termijn al gepland staat, maken we voor haar een uitzondering. Menzis gaat de behandeling uit coulance vergoeden. De reden daarvoor is dat het opstarten van een vergelijkbaar traject in Nederland automatisch tot vertraging zou leiden in de behandeling van Andrea. Volgende vergelijkbare patiënten willen we graag doorverwezen zien naar academische centra. Het verzoek van Khani wordt niet door Menzis ingewilligd.

In een reactie zegt Menzis dat de situatie van Andrea anders is dan die van Khani. ‘Andrea had al een afspraak en we kwamen pas heel laat met onze afwijzing’, aldus woordvoerder Richard Lancée.

Bron: Menzis en RTV Oost

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen