Zorg in abortusklinieken verantwoord

Array

veiligheid1-300x200De zorg in abortusklinieken in Nederland voldoet aan de randvoorwaarden voor veilige zorg. De klinieken leven de wettelijke voorschriften na en staan open voor verbeteringen die de kwaliteit van de zorg nog beter waarborgen. Dit blijkt uit onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ruim 90 procent van de zwangerschapsafbrekingen in Nederland wordt in een gespecialiseerde kliniek uitgevoerd. De IGZ onderzocht in 2012 en 2013 alle veertien abortusklinieken.  Zij sprak tijdens de inspecties met bestuurders, artsen en verpleegkundigen. Ook woonde de inspectie in elke kliniek behandelingen bij, werden vijf willekeurige dossiers bestudeerd en werden protocollen, apparatuur en de bouwkundige voorzieningen bekeken.

De inspectie heeft vastgesteld dat alle klinieken over goede dossiers beschikken met daarin de belangrijke toestemmingsverklaring van de patiënt. De voorlichting, begeleiding en nazorg voor patiënten is goed geregeld. De klinieken passen de verplichte vijf dagen beraadtermijn na het eerste bezoek aan de arts goed toe en ze voldoen aan de registratieplicht.

De inspectie constateerde daarnaast dat de (organisatie van de) zorgverlening op onderdelen verbeterd kon worden. Zo was het hanteren en naleven van de laatste nieuwe richtlijnen voor infectiepreventie en medicatieveiligheid nog niet in alle klinieken een automatisme. De tekortkomingen waren echter nergens van dien aard dat er sprake was van onverantwoorde zorg. Uit audits en (onaangekondigde) controlebezoeken is gebleken dat de verbeteringen inmiddels zijn gerealiseerd.

De inspectie blijft de klinieken steekproefsgewijs met onaangekondigde bezoeken toetsen op die onderdelen waar de patiëntveiligheid het meest kwetsbaar is. Daarnaast houdt de inspectie het gebruikelijke toezicht op de klinieken, op basis van meldingen en de gegevens van de wettelijk verplichte kwartaalrapportages.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen