Fabrikanten verlagen zoutgehalte in voedingsmiddelen nauwelijks

Array

zoutvatDe Consumentenbond heeft voor de vierde keer sinds 2007 onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zout in 150 dagelijkse voedingsmiddelen, zoals brood, kaas en doperwten. De eindconclusie is verontrustend: de hoeveelheid zout is nauwelijks verminderd.

De Hartstichting maakt zich al jaren hard voor zoutreductie ter verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Als zelfregulering door fabrikanten bij zoutreductie niet effectief blijkt te zijn, dan pleit zij voor wettelijke maatregelen.

‘De hoeveelheid zout is schokkend’, concludeerde de Consumentenbond al in 2007 bij een onderzoek naar het zoutgehalte in levensmiddelen. ‘Anno 2013 is ons eten nog net zo zout als toen en zijn we geen stap verder’. De Hartstichting pleit er samen met de Nierstichting en de Consumentenbond voor om een maximum zoutgehalte per productgroep te formuleren. Hoewel de levensmiddelenindustrie in beweging is gekomen en een goede voortgang is geboekt in zoutverlaging in brood en groenteconserven, zijn nog geen concrete daden zichtbaar vanuit andere branches en sectoren.

Oproep aan de minister
Om het pleidooi voor sterkere zoutverlaging door alle voedingsmiddelen sectoren kracht bij te zetten, organiseerden de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting d.d. 30 mei jl. een ‘zout’ ontbijt op het Plein in Den Haag voor Tweede Kamerleden. Minister Schippers (Volksgezondheid) meldde toen aan de Tweede Kamer dat zij met fabrikanten concrete ambities wil afspreken. De Hartstichting doet een dringende oproep aan de minister hier dan ook binnen afzienbare tijd gehoor aan te geven.

Gezondheidswinst
Overmatige zoutconsumptie leidt tot coronaire hartziekten, hartfalen, beroertes en nierschade. Zoutreductie is een zeer effectieve maatregel om een enorme gezondheidswinst te behalen: het verminderen van zout van 9 naar 6 gram per dag kan jaarlijks 2.200 doden schelen.

Lees het volledige onderzoek in de Consumentengids van september. (pdf, opent in een nieuw venster)

Bron: Hartstichting

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen