Webcamconsult in Lievensberg

Array

internet-300x208De dermatologen van het Lievensberg ziekenhuis starten in de 2e week van juli 2013 met een webcamspreekuur. Dr. Dick van Gerwen en dr. Milan Tjioe realiseerden software voor webconsulten. Het programma is in de praktijk ontwikkeld en wordt nu getest op de afdeling dermatologie van het ziekenhuis. Tot nu toe bestonden er geen praktijkgerichte en betaalbare computerprogramma’s voor medische consulten via een webcam. De dermatologen van het Lievensberg ziekenhuis besloten daarom een eigen systeem te ontwikkelen.

Zij wilden een programma waarin de werksituatie en de logistiek van het spreekuur zo veel mogelijk aansloten bij de dagelijkse gang van zaken. Ook moest het spreekuur via de webcam laagdrempelig zijn voor zowel arts als patiënt. Dat betekent geen installatie van software, maar een dienst die via gewone internetbrowsers beschikbaar is.

Het resultaat is webcamconsult.com ,  een gebruiksvriendelijk internetsysteem dat digitale webcamconsulten op eenvoudige en efficiënte wijze mogelijk maakt. Het enige verschil met een gesprek in de spreekkamer is dat het contact met de patiënt verloopt via de webcam. Voor de rest blijft alles hetzelfde als tijdens een gewoon spreekuur, inclusief een digitale wachtkamer.  De arts zet de bevindingen van het gesprek in het reguliere (digitale) dossier van de patiënt. Voor de financiële registratie wordt het algemene ziekenhuissysteem gebruikt.

De patiënt komt voor een lichamelijk onderzoek gewoon naar het ziekenhuis. Voor vervolgconsulten, waarbij alleen met de patiënt wordt gesproken, is een consult via de webcam een goed alternatief. De dokter kan bijvoorbeeld via de digitale verbinding onderzoeksuitslagen doorgeven, uitleg geven over een diagnose of behandelresultaten doornemen.
De internetverbinding van webcamconsult.com voldoet aan alle veiligheidseisen. Medische informatie wordt niet binnen het systeem opgeslagen. Inmiddels is de software al zover ontwikkeld, dat in het Lievensberg ziekenhuis een testfase is gestart. Na de zomer gaan mogelijk meer artsen van het ziekenhuis werken met webcamconsult.com. De webcamconsultdienst is binnenkort ook beschikbaar voor ander ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsen.

Nederlandse Zorg Autoriteit
De NZA staat sinds januari 2013 webcamconsulten toe voor tweede en volgende consulten. Deze mogen,  in tegenstelling tot telefonische consulten, gedeclareerd worden als gewone vervolgconsulten.
Kijk voor meer informatie over het programma op www.webcamconsult.com .

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen