Heupresurfacing, gouden bergen of gouden standaard?

Array

In theorie beloofde de heupresurfacing als ­behandeling voor ­patiënten met heupartrose vele voordelen ­boven de gouden ­standaard, de totale heup­prothese. De totale heupprothese heeft een relatief kleine kop en een ­metaal-op-polyethyleen-articulatie. De heup­resurfacing heeft een kop met een grotere diameter met een metaal-op-metaal-articulatie. Deze grotere kop heeft als voordeel dat deze luxaties beter kan voorkomen en bovendien zou metaal-­op-metaal slijtvaster zijn dan metaal-op-polyethyleen. Maar zijn de resultaten in de praktijk zo goed als dat men ons wil doen geloven? Evenaren of overtreffen de resultaten van de heupresurfacing die van de totale ­heup­prothese? En is elke patiënt gebaat bij deze prothese? In dit proefschrift worden deze twee typen heupprotheses, gebaseerd op klinische uitkomsten, metaalionenconcentraties en botdichtheidsveranderingen, vergeleken.

Download hier het proefschrift (Dropbox; PDF)

joseJosé Smolders wordt op 27 juli 1982 in Lelystad geboren. Zij verlaat in 2000 de polder om in Nijmegen aan de Radboud Universiteit geneeskunde te gaan ­studeren. In 2006 haalt zij haar artsexamen en na te hebben gewerkt als ­ANIOS in Helmond wordt zij aangenomen voor de opleiding Orthopaedie. In haar co-schappen zorgt een onderzoek naar de inschatting van patiënten over het specialistensalaris voor onrust onder de onderzoeksgroep en voor haar eerste publicatie. Tijdens de vooropleiding Chirurgie in het Rijnstate start José bij de ­afdeling Orthopaedie met het onderzoek dat geresulteerd heeft in het proefschrift dat u nu in handen hebt.

Na haar arts-examen doet José eerst drie maanden onderzoek in het Orthopaedic Research Lab te Nijmegen en daarna is het tijd om als AGNIO Orthopaedie in Ziekenhuis Elkerliek te Helmond ‘dokter te worden’. Na een succesvolle sollicitatie in regio Oost start in 2008 de vooropleiding algemene chirurgie in het Rijnstate (opleider dr. M.M.P.J. Reijnen) en wordt er gestart met eerste aanzet voor dit proefschrift bij de afdeling Orthopaedie onder supervisie van dr. J.L.C. van Susante. José begint in 2010 met de opleiding Orthopaedie in de Sint Maartenskliniek (opleider dr. A.B. Wymenga), UMC St Radboud (opleider dr. M.C. de Waal­Malefijt) en Rijnstate (opleider dr. W.J. Rijnberg), die zij eind 2014 zal afronden.

Bron: SMK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen