Recept vanaf 2014 alleen nog elektronisch

Array

Artsen en andere voorschrijvers mogen geneesmiddelen per 1 januari 2014 alleen nog elektronisch voorschrijven. Hiermee verdwijnt het papieren receptenblok. Dat staat in de richtlijn Elektronisch voorschrijven die de KNMG vandaag publiceert.

Met deze richtlijn onderschrijft een groot aantal zorgorganisaties dat elektronisch voorschrijven essentieel is voor een goede bewaking van interacties tussen geneesmiddelen en van contra-indicaties voor het gebruik van geneesmiddelen. De richtlijn heeft als hoofdregel  dat geneesmiddelen elektronisch voorgeschreven worden. Er zijn enkele uitzonderingen voor bijzondere situaties, zoals de situatie dat een elektronisch voorschrijfsysteem tijdelijk niet goed werkt. recept papierDe voorschriften  moeten dan wel achteraf alsnog in het systeem worden ingevoerd. Verder stelt de richtlijn een aantal eisen aan functionaliteiten van elektronische voorschrijfsystemen. Zorgaanbieders die op 1 januari 2014 nog niet elektronisch voorschrijven moeten een realistisch plan kunnen overleggen waaruit blijkt dat dit uiterlijk  vanaf 1 januari 2015 wel kan.

Medicatiebewaking
De richtlijn is op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot stand gekomen. Onder regie van de KNMG hebben zorgorganisaties vervolgens deze richtlijn mee ontwikkeld.  Naast  apothekers gebruiken ook steeds meer voorschrijvers medicatiebewakingssystemen. De inspectie beschouwt het gebruik van medicatiebewakingssystemen als een onderdeel van het leveren van verantwoorde zorg. Zij vindt het niet langer verantwoord een geneesmiddel voor te schrijven zonder gebruik te maken van een elektronisch systeem dat ook de medicatie  bewaakt, tenzij andere maatregelen zijn getroffen. Die andere maatregelen zijn ook te vinden in de richtlijn.

Verhouding tot Richtlijn medicatieoverdracht
Deze richtlijn moet worden gezien in samenhang met onder andere de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten (2008). Daarin wordt met name bepaald dat er bij elk contact met een voorschrijver een actueel medicatieoverzicht beschikbaar dient te zijn waarop de voorschrijver het medisch handelen baseert. Het kunnen beschikken over een actueel medicatieoverzicht is tevens van belang voor de elektronische bewaking van interacties en contra-indicaties bij het voorschrijven van  geneesmiddelen.

Ondertekenaars
De richtlijn is mede opgesteld en ondertekend door: GGD Nederland, GGZ Nederland,  KNMG, KNMP, KNOV, LHV, NHG,  NPCF, NVAVG, NVZ, NVZA, OMS, V&VN, Verenso, VGN, VHN.

·         Meer achtergrondinformatie vindt u in de webdossiers van de KNMG: Uitgangspunten geneesmiddelenbeleid, ICT in de zorg en Overdracht medicatiegegevens

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen