Zorg in het Kielzog van de Economie

Array

Zorgkostengroei hangt voor 80% samen met de economie
De afgelopen jaren is de groei van zorgkosten opvallend afgevlakt, zowel in Nederland als in andere westerse economiee?n, zoals de VS. In de VS zijn er aanwijzingen dat deze afvlakkende groei van zorgkosten nauw samenhangt met de economie. De vraag is: geldt dat ook voor Nederland? En zo ja, wat betekent dat voor de verwachte groei van zorgkosten in de komende jaren, het zorgbeleid en voorspellingsmodellen?

Vanaf het eind van de jaren negentig zijn we gewend aan forse groei van de zorgkosten. Percentages van 5% of meer waren gebruikelijk en jaren van meer dan 8% geen uitzondering. Opmerkelijk genoeg vlakt de groei van de zorgkosten de laatste jaren af (zie figuur 1). In 2011 en 2012 was de groei historisch laag. Alleen in de jaren tachtig kenden we vergelijkbare lage percentages. In de VS is iets soortgelijks aan de hand; ongekend lage groei.
kostenbesparingZorgkostengroei hangt sterk samen met ontwikkeling economie

Uit deze studie van Gupta Strategists (Gupta_Strategists-Zorg_In_Kielzog_Economie PDF)blijkt dat circa 80% van de zorgkostengroei wordt verklaard door de groei van het BBP en inflatie. Het BBP is met 50% de grootste factor. De inflatie verklaart 30% van de zorgkostengroei. Dit blijkt uit een analyse van de cijferreeksen van het Bruto Binnenlands Product (BBP), de inflatie en de zorgkosten over de afgelopen 35 jaar.

Vertragingseffect

Economische ontwikkelingen werken met vertraging door in de zorgkostengroei. Veranderingen van het BBP werken tot zes jaar later door en inflatie tot twee jaar. Mogelijke oorzaken van deze vertraging zijn politieke besluitvorming, investeringscycli bij aanbieders, consumentengedrag en de inkooprealiteit bij verzekeraars.

Komende jaren gematigde groei
Gematigde nominale groei van de zorgkosten (1 – 3% per jaar) is het meest waarschijnlijke scenario voor de komende vijf jaar. Groeicijfers van 5% tot 6% zijn alleen waarschijnlijk bij acuut en structureel fors aantrekken van de economie (3% ree?le groei of meer). Een dergelijke economische rebound lijkt onwaarschijnlijk.

Implicaties
De maximale impact van het beleid van de afgelopen dertig jaar is geweest dat de zorgkosten mee hebben ‘geademd’ met de economie. We willen hier echter niet betogen dat de economie de belangrijkste determinant is voor zorgkostenontwikkeling. De onderliggende oorzaken van zorgkosten hangen immers op hun beurt weer sterk samen met de economie. Wel is de studie een pleidooi om beleid mede te baseren op zorgkostenmodellen die zijn gee?nt op de economie, naast de bestaande verfijnde bottom-up modellen. Dit brengt economische realiteit in het beleid om de zorgkosten te beheersen.

Bron: Gupta Strategies

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen