Simvastatine niet effectief bij leerproblemen door neurofibromatose

Array

Onderzoekers Erasmus MC: “Medicijn werkt niet maar onderzoeksresultaat toch belangrijk.
Cholesterolverlager simvastatine is niet effectief bij de aanpak van leerproblemen die het gevolg zijn van neurofibromatose. Dit publiceren onderzoekers van Erasmus MC vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology.

“Onderzoek bij muizen suggereerde dat simvastatine de leerproblemen bij neurofibromatose type 1 mogelijk kon verhelpen”, aldus prof.dr. Ype Elgersma van de afdeling Neurowetenschappen. Een klein onderzoek in de Verenigde Staten met patiënten leek dat beeld te bevestigen.
studie leren studeren kennisProf.dr. Henriëtte Moll, kinderarts in het Erasmus MC–Sophia kinderziekenhuis: “Als gevolg van deze indicaties zijn er wereldwijd veel kinderen die het medicijn krijgen. Niemand wist echter helemaal zeker of het ook echt werkt bij patiënten. In dit onderzoek tonen we aan dat simvastatine niet werkt voor de leerproblemen van kinderen met deze aandoening.”

 

Voor het onderzoek kregen 84 kinderen van 8 tot 16 jaar gedurende een jaar iedere dag een pil: in de ene pil zat simvastatine, in het andere een placebo. De kinderen, de ouders en de onderzoekers wisten tijdens het onderzoek niet welke van de twee het kind kreeg. Aan het begin en aan het einde werden de kinderen getest op leer- en gedragsproblemen. Aan het einde bleek dat kinderen met simvastatine niet beter scoorden dan de kinderen die een placebo hadden ontvangen.

 

Link naar de publicatie: http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70227-8/fulltext

 

Het onderzoek is uitgevoerd in het Expertisecentrum ENCORE in het Erasmus MC–Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Dit centrum zorgt voor kinderen met erfelijke aangeboren aandoeningen die leiden tot cognitieve problemen. In het centrum werken kinderartsen, neurologen, psychiaters, neurowetenschappers en genetici samen. Zie ook www.erasmusmc.nl/encore

Recente artikelen