Meer openbare informatie, dus minder affaires?

Array

Weekblad Elsevier organiseert op 30 oktober het symposium  Elseviers ‘Beste Ziekenhuizen’ met als  titel: ’Affaire na affaire – lessen uit de doofpot’. Een debat over de vraag hoe openheid over de kwaliteit van de zorg schade voor patiënt èn ziekenhuis kan voorkomen. Aanleiding voor het symposium is de publicatie van het jaarlijkse onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ in weekblad Elsevier.

Een rij ziekenhuizen kwam ook dit jaar in opspraak door medisch falen, ruzies tussen specialisten en het noodgedwongen vertrek van bestuurders. indexJuist het verhullen van de ware toedracht draagt vaak bij aan alle ophef en tumult in de media. Kan meer openheid over de kwaliteit van de zorg dergelijke affaires, en dus schade voor patiënt èn ziekenhuis voorkomen? Deze vraag staat centraal op het symposium dat het weekblad Elsevier organiseert voor medisch specialisten, verzekeraars, leden van Raden van Bestuur en Raden van Toezicht van ziekenhuizen, betrokken overheden, patiëntenorganisaties en kwaliteitsmanagers in de zorg. Vakblad Zorgvisie is mediapartner van het symposium en Pfizer is sponsor.

In het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ brengt Elsevier voor het vierde achtereenvolgende jaar met onderzoeksbureau SiRM alle feitelijke en openbare informatie over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg bijeen. Dat resulteert niet in een ranglijst, wel zijn alle ziekenhuizen vergeleken aan de hand van prestatie-indicatoren, volumenormen, patiëntervaringen en gegevens uit jaarverslagen. Het symposium opent met de bekendmaking van de nieuwste resultaten.

Symposium programma
In drie rondes buigt het symposium zich over beleid, kwaliteit en openbaarheid. Dat gebeurt onder meer aan de hand van praktijkcases, – ‘lessen uit de doofpot’ – met bijzondere aandacht voor de rechten van de patiënt. Dr. Ronnie van Diemen-Steenvoorde kijkt als Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg vooruit op plannen voor een effectiever toezicht. Prof. dr. Robbert Huijsman, manager Kwaliteit & Innovatie bij Achmea, spreekt over de rol van de zorgverzekeraar als het gaat om openheid over de kwaliteit van zorg en  keuzevrijheid van de patiënt.

Daarna komen twee cases uit de praktijk aan de orde. Fred Plukker (interim-manager, coach en organisatieadviseur van besturen en raden van toezicht) geeft inzicht in zijn ervaringen bij het VUmc en crises in andere ziekenhuizen. Drs. Chiel Huffmeijer, voorzitter Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis, behandelt de vraag hoe  als raad van bestuur om te gaan met slecht nieuws uit eigen huis, en de te volgen mediastrategie.

In de derde ronde gaat Robbin Thieme Groen, bestuurslid bij Isala, in op de rechten van de patiënt. Hij bespreekt wat  sterftecijfers het publiek kunnen zeggen over de kwaliteit van de zorg, en vooral of tijdige openheid daarover  ellende achteraf kan voorkomen.

Na elke ronde voeren de experts Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en prof. dr. Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een debat met sprekers en zaal. Dagvoorzitter is Tom van ’t Hek.

Bron: Elsevier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen