Engelse interesse voor behandeling peesaandoening in Röpcke-Zweers Ziekenhuis

Array

SONY DSCAfgelopen week kwam Dr. Ray Logishetty, orthopedisch chirurg uit het Heathrow ziekenhuis samen met productspecialist Jason Wilson van Biomet Industry speciaal uit Engeland naar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg om ideeën uit te wisselen met de vakgroep orthopedie en de behandeling van een peesaandoening met behulp van GPS bij te wonen. Het Hardenbergse ziekenhuis is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die bij deze toepassing gebruik maakt van echografie. Reden om de oversteek vanuit Engeland naar Hardenberg te maken.

 De vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep heeft een zogenoemd zorgpad peesaandoeningen ontwikkeld. Denk bij een peesaandoening bijvoorbeeld aan een tenniselleboog, hielspoor of ontsteking aan de achillespees. Om de vele behandelmogelijkheden te structureren is een protocol vastgelegd in samenwerking met de huisartsen. De patiënten krijgen zo steeds op precies dezelfde manier een behandeling, wat het mogelijk maakt om het effect van de verschillende methodes te meten.

 

Uniek in Nederland
Eén van de modernste behandelingen is het toepassen van GPS. Bij de patiënt wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en met behulp van GPS systeem gescheiden. Op deze manier wordt een bloedplaatjesconcentraat verkregen. De groeifactoren die hierin zitten worden teruggespoten in de pees, wat het herstel moet bevorderen. Dit gebeurt in Hardenberg door physician assistant orthopedie W. Horsman, onder supervisie van een orthopedisch chirurg. Het bijzondere in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is, dat deze procedure plaatsvindt onder echogeleide. “Zo weten we zeker, dat de bloedplaatjes op de juiste plek terecht komen”, aldus Horsman. “Dit is in Nederland behoorlijk uniek. Wij waren dan ook zeer vereerd om een arts uit Engeland te mogen ontvangen die de methode die wij hier toepassen, met eigen ogen wilde zien.” Terug in Engeland reageerde Dr. Logishetty: ‘Many thanks for arranging the educational visit to see Ultra sound guided PRP injection. It was very informative. It is always good to see practical demonstration.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen