Toename aantal suïcides sinds 2008

Array

In de afgelopen vijf jaar is het aantal zelfdodingen sterk toegenomen. Vooral onder westerse allochtonen en autochtonen is zelfdoding gestegen. Bij niet-westerse allochtonen bleef zelfdoding op een laag niveau stabiel. Zelfdoding komt het minst voor onder personen van Turkse en Marokkaanse herkomst.

Toename 30 procent
Sinds 2008 neemt het aantal gevallen van zelfdoding in Nederland toe. In 2007 maakten nog 1 353 mensen een einde aan hun leven, in 2012 is dat aantal gestegen naar 1 753 mensen. Dat is een toename van 30 procent. Ook relatief is de stijging van de sterfte door zelfdoding waarneembaar. Ruim twee derde van de sterfgevallen door zelfdoding betreft mannen.

zelfdoding-spoorDe stijging deed zich vooral voor onder westerse allochtonen, in mindere mate onder autochtonen. Onder niet-westerse allochtonen bleef het zelfdodingcijfer stabiel.
De zelfdodingcijfer voor westerse allochtonen ligt de laatste tien jaar 8 procent hoger dan voor autochtonen. Dat komt vooral door de hogere zelfdodingcijfers voor mannen van Belgische herkomst en voor mannen en vrouwen van Duitse herkomst. Deze relatief hoge cijfers weerspiegelen de frequentere zelfdoding in de beide herkomstlanden.
Voor niet-westerse allochtonen is het zelfdodingcijfer juist lager dan voor autochtonen. Voor niet-westerse mannen is dat 20 procent lager dan voor autochtone mannen, voor niet-westerse vrouwen is dat zelfs 30 procent lager dan voor autochtone vrouwen.

Binnen de groep niet-westerse allochtonen bestaan wel grote verschillen naar herkomstland. Zo komt zelfdoding relatief weinig voor onder personen van Turkse en Marokkaanse afkomst. De cijfers voor mannen van Surinaamse afkomst zijn daarentegen hoger dan voor autochtonen.

Het geringe aantal zelfdodingen onder personen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is vooral te zien in de leeftijd van 45 tot 65 jaar. De sterfte door zelfdoding is op die leeftijden ruim drie keer zo laag als voor autochtonen. De relatief hoge zelfdoding voor personen van Belgische of Duitse herkomst is het meest uitgesproken bij personen die jonger zijn dan 45 jaar.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen