Jansen Steur vandaag voor de strafrechter in Almelo

Array

advokaat-rechtzaakDe NOS bericht dat oud-neuroloog Jansen Steur zich vandaag moet verantwoorden voor de Almelose rechtbank. De rechtbank heeft twaalf dagen uitgetrokken voor het proces waarin Jansen Steur o.a. verantwoording moet afleggen voor de foute diagnoses aan patiënten. Vandaag wordt vooral gesproken over de verduistering van 88.000 euro. Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij dat bedrag van een wetenschappelijke stichting niet voor onderzoek heeft gebruikt, maar achterover heeft gedrukt. De oud-neuroloog zegt dat hij het geld gebruikte om er “ruim van te leven”.

Afgelopen vrijdag verscheen de oud-neuroloog al voor de tuchtrechter in Zwolle. Die bepaalt alleen of hij als arts professioneel gehandeld heeft.

Sinds 1992
Vijf jaar geleden kwam de zaak aan het licht door onthullingen van journalisten van RTV Oost en de Twentsche Courant Tubantia.

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar Jansen Steur als neuroloog werkte, liet een onderzoek naar de specialist doen en ook kwam er een onafhankelijk onderzoek van de Commissie-Lemstra.

Lemstra concludeerde onder meer dat Jansen Steur al sinds 1992 niet meer goed functioneerde en dat het ziekenhuis hem niet goed heeft aangepakt.

Zelfmoord
Patiënten kregen te horen dat ze Alzheimer of een andere neurologische ziekte hadden en slikten daarom soms jarenlang medicijnen. Die veroorzaakten in veel gevallen lichamelijke schade.

Een patiënt van Jansen Steur zou daarom zelfmoord hebben gepleegd.

Uitspraak
De rechters in Almelo bepalen de komende maanden in hoeverre Jansen Steur strafbaar is voor de complicaties waarmee patiënten van hem te maken kregen.

De uitspraak is waarschijnlijk in februari.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Jansen Steur vandaag voor de strafrechter in Almelo"

  1. De afweging is complex, ook al is de algemene opinie dat de man straf hoort te krijgen.

    Enerzijds ligt er de reeks van verwijten, waarvan een aantal niet medisch zijn (zoals ontvreemding) wat de strafzaak meer cachet (eenvoud) geeft. Zuivere medische strafbare feiten wilde men doorgaans in Nederland niet aanpakken want ‘dat gaat teveel tumult geven’… (Ik heb geen belang bij het verkondigen van onwaarachtigheden, als ik iemand van het Parket citeer…) Als medisch oneigenlijk handelen in 2007 door de minister Hirsch Ballin openlijk nog steeds werd toegestaan, kunnen we J-S dan wel verantwoordelijk stellen voor zijn daden, hij zal beslist niet de enige zijn die als een carriere-avonturier te werk is gegaan… Rechters zullen met dergelijke kwantitatieve aspecten rekening moeten houden denk ik, met een versoepelende beoordeling in rekenschap dat J-S onderdeel van een cultus is: U bent geboren om dood te gaan en een individu de medische sector kan u daar een handje bij helpen…

    Anderzijds ligt er het kwalitatieve vraagstuk betreft opgedane meerschade en significant verlies van levenskwaliteit door causaal verwijtbaar handelen. Betreft mensen die onterecht gediagnosticeerd werden is de zaak minder complex in waardeoordeel dan menesen die verkeerd behandeld werden voor een aandoening. Zie maar eens aan te tonen dat de verkeerde behandeling opzettelijk was…

    Het is eigenlijk pure hypocrisie, men (waaronder IGZ en ziekenhuisbestuur MST) heeft gepoogd vanaf 2003 de kwestie J-S te doofpotten… Positief bekeken is de casus J-S een pleidooi oproept voor integere hervormingen van dwingende aard binnen de medische wetgeving (gezondheidsrecht).

Comments are closed.

Recente artikelen