Langdurig ziekteverzuim vanwege psychische klachten kan omlaag

Array

diabetes-en-depressie-200x183Een manier om werknemers te behoeden voor langdurig ziekteverzuim ten gevolge van depressie, ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, is onlangs erkend door een onafhankelijke Erkenningscommissie onder auspiciën van het RIVM Centrum Gezond Leven. Omdat langdurig verzuim kan leiden tot arbeidsongeschiktheid zou door middel van deze preventieve interventie ook het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering ten gevolge van psychische klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Afgelopen week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat het aantal arbeidsongeschikten het afgelopen jaar daalde. Het aantal arbeidsongeschikten ten gevolge van psychische aandoeningen en gedragsstoornissen steeg daarentegen in een jaar met 8500. De interventie van de UM kan dit aantal in de toekomst eveneens laten dalen.

In een grootschalig onderzoek onder leiding van Prof. dr. IJmert Kant en dr. Nicole Jansen is een interventie waarmee langdurig ziekteverzuim en depressie bij werknemers met een hoog risico voorkomen kan worden, ontwikkeld en op effectiviteit onderzocht. Het gaat dan om mensen die nog niet verzuimen, maar die vanwege milde tot ernstige depressieve klachten een hoog risico lopen op uitval. De aanpak bestaat uit een geprotocolleerde psychologische behandeling en is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT) in combinatie met probleemoplossende therapie (PST) .

De effectiviteit van deze proactieve interventie werd, in samenwerking met arbodienst Beter en Cenzo, onderzocht in een gerandomiseerd experiment. Hieruit bleek dat de groep die behandeld werd volgens deze methode in een jaar tijd 27,5 dagen verzuimde, terwijl de groep die anders of niet werd behandeld, bijna twee keer zoveel had verzuimd (50,8 dagen; een afname van 46%)

Met de erkenning als “effectief op het niveau van goede aanwijzingen voor de effectiviteit” door de Erkenningscommissie is de interventie de einige erkende werkzame interventie gericht op het voorkomen en verkorten van lang verzuim en psychische klachten onder werknemers. Onderzoeker dr. Ludo van Amelsvoort: “Uit de CBS-cijfers blijkt een sterke toename van het aantal arbeidsongeschikten ten gevolge van psychische klachten. Dit onderstreept het belang om psychische klachten onder werknemers effectief  aan te pakken. Een proactieve, preventieve aanpak kan hiervoor een belangrijk instrument zijn.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen