Cardiologie Radboudumc start met Mitraclip-techniek tegen lekkende hartklep

Array

Patiënten met een lekkende hartklep (mitralisklep) kunnen sinds 4 december voor een nieuwe behandelmethode in het Radboudumc terecht. Op 4 december is bij de eerste patiënt op succesvolle wijze een Mitraclip geplaatst.

Mitraclip
Een Mitraclip is een soort klemmetje dat wordt gebruikt om de lekkage van de klep te verminderen door de twee kleppen beter te laten sluiten. Het klemmetje wordt via een buisje in de lies via de rechter hartshelft naar de mitralisklep geleid. De mitralisklep bevindt zich tussen de linkerboezem en -kamer. Tijdens het samentrekken van de hartkamers is deze klep normaal helemaal gesloten. Als de mitralisklep niet goed sluit, stroomt bloed terug van de kamer naar de boezem. Hierdoor moet het hart veel harder werken om het bloed in het lichaam rond te pompen.

OUS_mitraclip_heroDe nieuwe methode vervangt een open hartoperatie en is met name bedoeld voor chronische hartpatiënten voor wie een hartoperatie een te groot risico is.

Bij deze techniek bestuurt de cardioloog de clip op afstand. Er wordt via geavanceerde 3D echobeelden nauwkeurig gecontroleerd waar de clip geplaatst wordt en hoeveel bloed er uiteindelijk nog terugstroomt naar de boezems.

Complexe techniek
Interventiecardioloog Helmut Gehlmann: “Deze techniek vereist oefening en geduld. Het is een complexe techniek. Het duurt enige tijd om de clip op de juiste plek te krijgen omdat de mitralisklep gedurende de ingreep in beweging blijft.” Collega Marleen van Wely: “Deze methode heeft als voordeel voor de patiënt dat de ingreep een minder zwaar herstel kent, er is immers geen sprake van een grote open hartoperatie en er hoeft niet in het lichaam gesneden te worden. De patiënt kan hierdoor eerder naar huis.”

Het Radboudumc is het eerste medisch centrum in de regio dat deze techniek toepast.

Recente artikelen